Vráťo, končíš! Nebude to také lahké, Andy…

21. 10. 2021 10:35:06
Je za náhlou změnou některých postojů premiéra Andreje Babiše procitnutí po nevyhraných volbách, nebo spíše chladný politický kalkul?

Prezident Miloš Zeman a především tým jeho spolupracovníků se v uplynulých dnech postarali o takřka nevídané sjednocení české politické scény. Když už se tak nestalo v otázce, jak postupovat v boji proti opět rychle se šířící nákaze Covid-19, tak se nyní takřka všichni vrcholní politici shodnou aspoň na tom, jak řešit současnou hradní krizi, zapříčiněnou hospitalizací prezidenta v Ústřední vojenské nemocnici.

Kdo sleduje politické dění aspoň okrajově, tak jistě zaregistroval, že si skupina senátorů v čele s předsedou horní parlamentní komory Milošem Vystrčilem minulý týden vyžádala od vedení nemocnice posudek ohledně toho, zda je Miloš Zeman při současném zdravotním stavu schopen vykonávat prezidentský úřad. A poté, co z odborného posudku lékařů vyplynulo, že tomu tak není, a navíc je nepravděpodobné, že by se na tom v blízké budoucnosti něco změnilo, začali ihned politici jednat o tom, jak aktivovat článek 66, který by hlavě státu prezidentské pravomoci dočasně odebral.

Že pravděpodobně bude nutné tak učinit, na tom se shodují jak vrcholní představitelé koalic Spolu i PirSTAN, které s největší pravděpodobností vytvoří novou vládní koalici, tak i dosluhující premiér Andrej Babiš, jehož hnutí ANO naopak nejspíše čekají 4 roky v opozici. Rozdíl je pouze v tom, že s termínem aktivace článku 66 není Babiš až tak horlivý jako prvně jmenovaní. V čem naopak předseda hnutí ANO projevil až překvapivě velkou horlivost, byla jeho výzva, adresovaná hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, aby na svou funkci rezignoval. S tím, že pokud tak Mynář neučiní, udělá to po aktivaci článku 66, kdy prezidentské pravomoci částečně přejdou na premiéra, sám Babiš (viz odkaz zde).

Ne, že by Vratislav Mynář neměl opustit Pražský hrad již dávno. Už jen to, že vykonává funkci kancléře přes 8 a půl roku bez bezpečností prověrky, by k něčemu takovému bohatě stačilo. A s ohledem na to, že se v uplynulých týdnech snažil veřejnosti tajit skutečnost, že onemocnění prezidenta Zemana je velmi vážné a je tak krajně nepravděpodobné, že by prezident mohl plnit svou roli například při vyjednáváních o nové vládě, se nelze divit, že počet lidí, kteří žádají Mynářův odchod z Hradu, ještě několikanásobně narostl. Ovšem zrovna v případě Andreje Babiše vidím trochu problém v tom, že mu v letech, kdy nejprve zastával post ministra financí a od roku 2018 i post premiéra České republiky, Zemanovo problematické okolí (kromě Mynáře například i prezidentův poradce Nejedlý či hradní mluvčí Ovčáček) nijak výrazně nevadilo.

Babiš se totiž o přízeň Pražského hradu mohl takřka kdykoliv opřít, ať už to bylo při problémech se sestavením většinové vládní koalice po volbách v roce 2017 či při sporech se svými koaličními partnery, především pak ČSSD. Proto je otázkou, zda Andreje Babiše skutečně tak rozhořčil přístup Zemanových věrných spolupracovníků ohledně (ne)informování o prezidentově nemoci, nebo po nevyhraných sněmovních volbách již kalkuluje s tím, že by v případných předčasných prezidentských volbách šel do souboje o Pražský hrad a získal si tak nyní sympatie i části těch lidí, kteří ho dosud moc nemuseli. Nebude to však mít v tomhle směru rozhodně lehké...

A lehké to nemusí být ani s případným Mynářovým odvoláním po aktivaci článku 66. Jak jsem se totiž dočetl například zde, dle názoru uznávaného ústavního právníka Jana Kysely nemusí být případné odvolání prezidentova kancléře premiérem po právní stránce vůbec jednoduché...

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 21.10.2021 10:35 | karma článku: 20.60 | přečteno: 809x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1122 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.11 | Přečteno: 5494 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 499 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 516 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...