A proč tedy primátor Hřib nepřejmenuje pražské vánoční trhy na farmářské?

28. 11. 2021 8:10:00
Proč si pražský primátor Zdeněk Hřib nevzal příklad ze svých kolegů na mosteckém či libereckém magistrátě a neumožnil tak konání trhů na Staroměstském náměstí aspoň v omezeném režimu?

Mezi nejhlasitější kritiky nově přijatého vládního opatření, ve kterém se zakazuje pořádání vánočních trhů (vyjma prodeje stromků a kaprů), patří čelní politik Pirátské strany Zdeněk Hřib. Tento na východní Moravě narozený pražský primátor označil zmíněné vládní rozhodnutí, které začalo platit od páteční 18. hodiny na celém území České republiky, za nehorázné. Přičemž na sociálních sítích i v médiích opakovaně argumentuje především slovy: „Je naprostý paradox zrušit venkovní trhy třeba na náměstí Republiky a vedle toho nechat fungovat přeplněné nákupní centrum“ (viz odkaz zde).

Tento argument použil Zdeněk Hřib i v pátečním pořadu Interview ČT 24 při rozhovoru, který s ním vedla moderátorka Lucie Tvarůžková. Při rozhovoru navíc kritizoval, že opatření přišlo velmi náhle a mnozí prodejci na adventních trzích se tak dostávají do bezvýchodné situace, protože nakoupili zboží, které se velmi rychle kazí a nebudou ho moci prodat. Vystudovaný lékař a současný pražský primátor dále zkritizoval dosluhující Babišovu vládu za dle něho zbytečné vyhlášení nouzového stavu či za to, že její ministři špatně motivovali občany k očkování (celý rozhovor je možno si přehrát na stránkách České televize zde).

Nejenom já jistě souhlasím s panem Hřibem v tom, že pro stánkaře i provozovatele vánočních či adventních trhů jde o rozhodnutí velmi bolestné a vzniklé státy by jim měl stát kompenzovat. Ovšem faktem je i to, že denní počty nově nakažených covidem-19 u nás překročily v poslední době již několikrát hodnotu 20 000, mnohé nemocnice jsou nuceny odkládat naplánované operace a dochází jim kapacita covidových lůžek i personálu. Je tak logické, že k nějakému omezení sociálních kontaktů dojít muselo. Souhrn opatření, který vláda tento týden vydala, je zrovna tak nemilý i pro organizátory některých kulturních a sportovních akcí, při nichž počet návštěvníků nesmí být vyšší než tisíc, či pro majitele restauračních zařízení, kterým v současné době řada firem odříká na prosinec naplánované předvánoční večírky z toho důvodu, že by akce musela skončit před 22. hodinou, a navíc by se jí ti, co nejsou naočkovaní, nemohli zúčastnit.

Navíc úplně nesouhlasím ani s interpretací, že je lidem bráněno jít si nakoupit vánoční ozdoby ven na náměstí a místo toho jsou nuceni jít si je koupit do přeplněných supermarketů či obchodních center. Co si budeme povídat, větší část návštěvníků adventních trhů tam nechodí proto, aby si zde koupila ozdoby na vánoční stromek nebo výrobek od lidových řemeslníků, ale spíše proto, že si tam jde popovídat s přáteli, dá si k tomu punč, svařák vína, klobásu, bramborák či jinou dobrotu. A pokud by se vánoční trhy povolily bez možnosti koupit si tam nějaké občerstvení, a navíc bez doprovodného kulturního programu (jak to pan Hřib navrhuje), tak by na ně řada potenciálních návštěvníků nejspíš nezavítala.

Pokud by je nicméně chtěl pražský primátor nechat proběhnout v této podobě, tak to může udělat tak, jak to učinil magistrát ve městech Most či Liberec: přejmenovat vánoční trhy na Staroměstském náměstí či na náměstí Republiky na „Zimní farmářské trhy.“ Farmářské trhy totiž dle vládního rozhodnutí z tohoto týdne probíhat mohou i nadále, pouze tam nesmí probíhat konzumace jídla a pití na místě (na což by měli dohlížet městští strážníci). Jenže když ono zkritizovat jakékoliv vládou vydané proticovidové opatření je asi pohodlnější. Otázkou samozřejmě je, jak to bude s kritikou pana primátora poté, co o těchto opatřeních bude již rozhodovat nová vláda, jejíž součástí budou i Piráti...

Autor: Josef Nožička | neděle 28.11.2021 8:10 | karma článku: 29.48 | přečteno: 867x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1123 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5499 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.75 | Přečteno: 722 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 196 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 235 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...