Netušil jsem, že Praha má tak skvělého primátora…

16. 01. 2022 10:45:31
Pražský primátor Zdeněk Hřib byl zařazen mezi 5 nejlepších primátorů v rámci zemí Evropské unie, mimo jiné i za rozvoj infrastruktury a chytrá řešení pro město.

Pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi se dostalo na mezinárodním poli dalšího významného ocenění. Poté, co ho v roce 2020 bruselský server Politico zařadil mezi 28 nejvlivnějších evropských osobností, byl za rok 2021 vybrán mezi TOP 5 primátorů v rámci Evropské unie. Dle slov pana Hřiba na jeho twitterovém účtu si toto ocenění vysloužil především za chytrá řešení pro město, rozvoj infrastruktury nebo boj proti klimatickým změnám (viz odkaz zde).

Ať už jsou politické sympatie českého občana jakékoliv, měl by teoreticky mít radost z toho, že se nějakému politikovi z České republiky takových poct na mezinárodní scéně dostalo. Stejně tak, jako by například český sportovní příznivec měl mít bez ohledu na to, zda v domácí lize fandí Slavii, Spartě nebo Slovácku, radost z toho, když by kterýkoliv český fotbalista byl zařazen v nějaké prestižní anketě mezi nejlepší evropské hráče. Jenže zatímco u fotbalistů je vcelku jasné, že si takové ocenění vždy vyslouží za své výkony na hřišti, u politiků je to v tomhle směru přece jen trochu složitější... To, co jeden člověk bere u příslušného politika jako přednost, může někdo druhý brát jako slabinu.

U ocenění současného pražského primátora mě překvapilo, že si ho měl vysloužit například za rozvoj infrastruktury, přestože zejména na sklonku loňského léta se téměř všude psalo a mluvilo o kolapsu pražské dopravy, způsobeného rozsáhlými stavebními uzávěrami, kvůli nimž řidiče v našem hlavním městě tehdy blokovalo přes 80 dopravních omezení. A když občas mluvím například se svými bývalými spolužáky či se známými, kteří v Praze žijí nebo dlouhodobě pracují, tak se obvykle na adresu pana Hřiba nevyjadřují zrovna pochvalně a někteří dokonce mluví v duchu „zlatá Krnáčová“ (při vzpomínce na Hřibovu rovněž často kritizovanou předchůdkyni v čele pražského magistrátu Adrianu Krnáčovou).

Ostatně, ani všichni Hřibovi pirátští spolustraníci nehodnotí jeho dosavadní tříleté působení na pražském magistrátě vždy v superlativech. A byť nominaci na post lídra Pirátské strany pro letošní komunální volby nakonec vyhrál, vítězství současného primátora nad jeho vyzyvatelkou, kterou byla místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková, bylo poměrně těsné, když v druhém kole volby dostal 116 z 212 možných hlasů (viz odkaz zde).

Ale příslušné evropské instituce, které panu Hřibovi ocenění v letech 2020 i 2021 udělily, to samozřejmě mohly vidět jinak. Kromě výše zmiňovaného boje proti klimatu jim mohlo u současného pražského primátora imponovat třeba to, že během jeho éry došlo k vypovězení partnerské smlouvy Prahy s Pekingem ze strany pražského magistrátu, a naopak uzavření smlouvy tohoto typu s městem Tchaj-pej. Případně jeho zásluha na prosazení přejmenování pražského náměstí Pod kaštany, na kterém sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova.

Možná se najdou i rýpalové, kteří budou členy příslušných evropských institucí podezírat z toho, že jim při návštěvě pražského magistrátu velmi chutnala káva z kávovaru, který spolupracovníci pana Hřiba předloni pořídili v rámci úspor daňových poplatníků za pouhých 100 tisíc korun. Ale ať už to bylo tak či onak, buďme rádi, že má naše hlavní město ve svém čele tak úspěšného primátora, a pražští voliči by tuto skutečnost měli v podzimních komunálních volbách opět ocenit.

Autor: Josef Nožička | neděle 16.1.2022 10:45 | karma článku: 35.69 | přečteno: 1383x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.78 | Přečteno: 1140 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.14 | Přečteno: 5522 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.58 | Přečteno: 291 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.36 | Přečteno: 760 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...