„Prokremelský“ Ševčík zvolen děkanem, netleskající fotbalista hrál…

21. 04. 2022 13:40:00
V souvislosti s válkou na Ukrajině začínají mít někteří novináři tendence pořádat novodobé „hony na čarodějnice“.

Ozbrojená ruská agrese na Ukrajině trvá již téměř dva měsíce, a byť už se neválčí poblíž hlavního města Kyjeva, těžiště bojů se nyní přesunulo na východ země a utrpení ukrajinského obyvatelstva stále nekončí. Je zcela správné, že převážná část českého národa se od začátku postavila na stranu napadené Ukrajiny a že ochota mnoha českých občanů pomáhat lidem, kteří uprchli před válkou, stále trvá (v různých sbírkách již věnovali Češi na pomoc Ukrajině více než 3 miliardy korun).

Tento dobrý pocit však občas trochu kazí to, že je národ částečně rozdělen v tom, jak moc „nesmiřitelně“ postupovat proti všemu, co souvisí s Ruskem. Případně, jak postupovat vůči lidem, kteří sice ruskou agresi nepodporují, ovšem podle některých se vůči ní nevymezují dostatečně silně, a tudíž zaslouží určité potrestání či minimálně veřejné odsouzení. Příkladem takového novodobého „honu na čarodějnice“ byly i dvě osoby, jejichž případ jsem si vzal jako námět dnešního blogu.

Když se známý ekonom a politik hnutí Trikolora Miroslav Ševčík letos opět rozhodl kandidovat na funkci děkana Národohospodářské fakulty VŠE (tuto funkci již v minulosti zastával v období 2010-2018), novináři ze serveru Seznam Zprávy i Hospodářských novin na něj uspořádali téměř „hon“. Zástupci sedmé velmoci v něm kromě předlistopadového členství v KSČ propírali jeho někdejší výroky na adresu šéfa BIS Michala Koudelky v souvislosti s vrbětickou kauzou (Ševčík tehdy prohlásil, že Koudelkovi nevěří ani to, jak se jmenuje, a byť Putinovi nevěří všechno, to, že se jmenuje Putin, mu věří). Přičemž například ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová jeho kandidaturu na funkci děkana rázně odsoudila slovy: „Vnímám jako alarmující nejen extrémní výroky pana Ševčíka, ale i samotný fakt, že osoba s takovými postoji je jediným kandidátem na děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Návrh je o to více znepokojivý, že pan docent Ševčík dlouhodobě hájí Putinův režim, který dnes páchá brutální zločiny proti ukrajinskému obyvatelstvu,“ (viz odkaz zde).

Aktivní novináři ze serveru Seznám Zprávy v této souvislosti oslovili i samotného rektora VŠE Petra Dvořáka se sérií dotazů, týkajících se Ševčíkovy kandidatury a jeho někdejších „prokremelských“ výroků. Ten však zástupcům sedmé velmoci mimo jiné odpověděl, že mu nepřísluší Akademickému senátu fakulty, který jako samosprávný orgán děkana volí, vzkazovat, co by měl dělat. A jak někteří čtenáři již zřejmě zaregistrovali, volba včera proběhla a Miroslav Ševčík, který při ní neměl žádného protikandidáta, byl děkanem zvolen, když pro něj hlasovalo všech devět členů Akademického senátu (viz odkaz zde).

Fotbalista Vladislav Ljovin tak známou osobní jako ekonom Miroslav Ševčík není, nicméně i jeho jméno dost možná mnozí čtenáři v některém z médií v posledním dnech zaregistrovali. Tento ruský fotbalista, momentálně oblékající v české fotbalové lize dres FC Slovácko, totiž na sebe ne zrovna nejlepším způsobem upozornil při nedělním zápase s pražskou Spartou, neboť udělal na konci prvního poločasu obrovskou chybu, po níž vstřelilo letenské mužstvo rozhodující gól.

Někteří novináři (nejaktivnější byli ti ze Sport.cz) však mnohem víc, než tuto hrubku, řešili to, co defenzivní záložník udělal či spíše neudělal před samotným zápasem: fotbalisté obou klubů si totiž před zápasem stoupli ke středovému kruhu, aby vyjádřili podporu bojující Ukrajině, a na závěr společně s přítomnými diváky této zemi pomyslně zatleskali. Jak však prokázaly televizní záběry, ruský záložník jako jediný z přítomných hráčů na hřišti nezatleskal...

Mnozí lidé Ljovinovo nezatleskání komentovali na internetových diskusích či na sociálních sítích jako nehorázné gesto, kterým se projevil jako podporovatel agrese na Ukrajině, a vyzývali k tomu, aby byl ruský fotbalista ze země ihned vyhoštěn, případně aby se FC Slovácko zřeklo jeho služeb. Fotbalový klub z Uherského Hradiště nicméně tyto výzvy nevyslyšel a ředitel klubu Petr Pojezný ve vyjádření pro deník Sport mimo jiné konstatoval: „On zřejmě vůbec netušil, že na něco takového dojde. Vyhodnotil si to, že se nevyjádří tak, ani tak. Kdyby se dopustil jakékoliv provokace, byli bychom jako klub první, kdo by ho odsoudil.“ Situaci s Ljovinem pak přirovnal k poklekávání fotbalistů či jiných sportovců na podporu hnutí Black Lives Matter, ke které také přistupují v různých zemích různě, a nelze do ní někoho nutit. (viz odkaz zde) Ve včerejším zápase FC Slovácka proti Liberci sice ruský fotbalista nenastoupil od začátku, neboť se do sestavy vrátil defenzivní záložník Daníček, ovšem v závěru utkání se na hřiště dostal i Ljovin a klub nad ním dle všeho hůl zatím nezlomil.

Byť se mnou nejspíš všichni souhlasit nebudou, za sebe jsem rád, že jak Národohospodářská fakulta VŠE, tak i fotbalový klub FC Slovácko mediálnímu tlaku nepodlehly. Něčí v minulosti vyslovené názory na politiku by neměly mí vliv na to, zda někdo může či nemůže vykonávat funkci děkana, a v případě fotbalisty by pro to, zda bude či nebude v nějakém klubu hrát, neměla hrát rozhodující roli jeho národnost, ale výkony na hřišti.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 21.4.2022 13:40 | karma článku: 39.84 | přečteno: 1494x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.83 | Přečteno: 1141 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.16 | Přečteno: 5524 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5056 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 13.54 | Přečteno: 137 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 122 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.19 | Přečteno: 219 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.71 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...