Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STAN – to má být ta čerstvá, svěží síla?

Za zhruba půl roku, co je hnutí STAN součástí vládní koalice, bylo o něm slyšet velmi často. Jen asi ne takovým způsobem, jak si jeho voliči a příznivci představovali.

Když se hnutí Starostové a nezávislí stalo po loňských sněmovních volbách součástí vládní koalice, mnozí politologové či političtí komentátoři ho označovali jako subjekt, který by na naši politickou scénu mohl přinést potřebný svěží vítr. A po zhruba půl roce od doby, kdy byla vláda premiéra Fialy jmenována, můžeme opravdu říci, že o tomto politickém subjektu bylo za poměrně krátkou dobu slyšet velmi často. Jen asi ne takovým způsobem, jak si jeho voliči a příznivci představovali.

Výsledek, kterého hnutí STAN v loňských říjnových volbách dosáhlo, byl přitom velmi nadějný. Koalice Starostů s Pirátskou stranou (označovaná zkratkovitě jako PirSTAN) dostala od voličů 15,62 % hlasů, což sice bylo méně, než kolik jí ještě měsíc před volbami předpovídala většina předvolebních průzkumů, ovšem z celkového počtu 37 získaných mandátů pro PirSTAN jich hnutí STAN připadlo celých 33. Voliči koalice Piráti a Starostové totiž dávali známým osobnostem, kandidujícím za STAN, mnohem více preferenčních hlasů než kandidátům za Pirátskou stranu.

První vážný problém, který muselo hnutí řešit, se objevil již někdy v polovině prosince a týkal se toho, že dle zjištění investigativních novinářů se na jeho účtu záhy po volbách objevily dary v celkové hodnotě několika milionů od podezřelých firem, z nichž některé například měly sídlo na Kypru. A byť předsednictvo STAN v čele se současným ministrem vnitra Vítem Rakušanem prvně odmítalo vyslechnout výzvy, aby podezřelé dary vrátilo, nakonec tak pod mediálním tlakem učinilo.

Ještě kauza s podezřelými dárci ani nestačila utichnout, a už se v souvislosti s hnutím STAN objevil problém nový: poslanec a jeho první místopředseda Jan Farský totiž veřejně oznámil, že se chystá odjet na půlroční stáž na Oregonskou univerzitu v USA, kde získal stipendium. Tvrdil tehdy, že na důležitá sněmovní hlasování se bude do Česka vracet a že studium pomůže nejenom jeho profesní dráze, ale i České republice. Drobnou vadou na kráse ovšem bylo to, že druhý nejvlivnější muž STAN zapomněl o své chystané stáži dopředu informovat své voliče, přestože o ní věděl již několik měsíců před říjnovými sněmovními volbami. Jan Farský se nakonec pod tlakem veřejného mínění i některých svých spolustraníků rozhodl poslanecký mandát složit (což někteří příznivci současné vládní koalice tehdy označili jako příkladné gesto „normalizace“ naší politické scény…)

Brzy poté, co pan Farský na svou stáž do USA odjel, však hnutí STAN zavařil další člen jeho tehdejšího vedení, místopředseda Stanislav Polčák. Zjistilo se totiž, že tento europoslanec žádal od čtyř obcí na Zlínsku celkem 7,75 milionu korun za právní pomoc při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. I zde byl průběh kauzy takový, že Polčák nejprve své „kapesné“ v několikamilionové výši obhajoval, ale nakonec se nároku na peníze vzdal a rovněž rezignoval na post místopředsedy STAN.

Když pak zprávy o skandálech, spojených s politiky tohoto hnutí, přece jen na určitou dobu ustaly, určitě si jeho příznivci a především pak všichni ti, co za něj hodlají v letošních komunálních či senátních volbách kandidovat, oddechli. Jejich oddych však netrval dlouho: včera totiž na pražském magistrátě provedli zásah policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří následně obvinili 11 osob kvůli podezření z korupce. A na seznamu těchto osob figuruje i náměstek primátora za hnutí STAN Petr Hlubuček (viz odkaz zde). Dle dnešních ranních zpráv se Hlubuček sice rozhodl rezignovat na pozici náměstka primátora i všechny stranické funkce...

...nicméně jestli si takhle někteří představovali svěží a čerstvou sílu na naší politické scéně, tak to tedy opravdu nevím. Možná je v této souvislosti dobré připomenout si slova předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který na loňském republikovém sněmu označil STAN za nejpodceňovanější politickou sílu u nás (viz odkaz zde). A měl nejspíš pravdu – tolik kauz za pouhého půl roku, co je tento politický subjekt součástí vládní koalice, nečekal asi nikdo…

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 16.6.2022 7:20 | karma článku: 40,33 | přečteno: 1409x
  • Další články autora

Josef Nožička

Proč byla Helena Langšádlová nejlepší ministryní Fialovy vlády

Ač to zní poněkud paradoxně, v případě současné vlády jsou ti její členové, kteří se řídí zásadou „kdo nic nedělá, ten nic nepokazí“, jednookými králi mezi slepými.

28.4.2024 v 8:15 | Karma: 30,88 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Bude TOP 09 v Poslanecké sněmovně ještě poté, co se Dominik Feri vrátí z vězení?

Vedení TOP 09 si s s vyjádřením k pravomocnému rozsudku nad Dominikem Ferim dávalo poměrně dlouho na čas...

25.4.2024 v 8:15 | Karma: 39,11 | Přečteno: 1707x | Společnost

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 34,58 | Přečteno: 1269x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1605x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,38 | Přečteno: 5690x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 39,70
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik