Ne vždy je na místě tančit tak, jak Ukrajina píská

2. 07. 2022 18:10:00
Přes všechen obdiv, který si ukrajinský národ za své úsilí nepodvolit se putinovskému Rusku zaslouží, není vždy na místě automaticky souhlasit se vším, co někteří ukrajinští představitelé po ostatních zemích vyžadují.

Ukrajina čelí již více než čtyři měsíce ozbrojené ruské agresi. To, že se tato východoevropská země dokáže úspěšně bránit protivníkovi, který má převahu jak co do počtu obyvatel, tak i materiální vojenské techniky, je přitom zásluhou jak hrdinství ukrajinského lidu, tak i pomoci od většiny západních zemí, které Ukrajině od začátku války pomáhají nejenom humanitárně, ale i dodávkami zbraní.

Vrcholní ukrajinští představitelé tuto pomoc již mnohokrát ocenili slovy díků, zároveň však někteří z nich, především pak prezident Volodymyr Zelenskyj, kritizují některé státy například za nesouhlas se zavedením bezletové zóny nad Ukrajinou či za to, že nejsou vždy ochotny přistoupit úplně ke všem protiruským sankcím (například k úplnému embargu na ruskou ropu a plyn). A tak se terčem Zelenského kritiky stali například maďarský premiér Viktor Orbán, německý kancléř Olaf Scholz a nedávno i představitele izraelské vlády (viz odkaz zde).

A i když zejména v České republice není momentálně „in“ Ukrajinu za cokoliv kritizovat, a když tak někdo třeba jen v náznacích učiní, tak riskuje „onálepkování“ výrazy jako putinovec či proruský kolaborant, domnívám se, že i přes všechen obdiv, který si ukrajinský národ za své úsilí nepodvolit se putinovskému Rusku zaslouží, není na místě vidět všechno jen černobíle a automaticky souhlasit se vším, co někteří ukrajinští představitelé po ostatních zemích vyžadují. Že by něco takového mohlo vést až k úplným absurditám, ukazuje nedávný případ z mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Ačkoliv byl festival slavnostně zahájen teprve včera, jeho prezident Jiří Bartoška obdržel již před několika dny otevřený dopis od ukrajinského velvyslance v České republice, ve kterém protestuje proti zařazení ruského filmu s názvem „Kapitán Volkonogov uprchl“ na program festivalu (viz odkaz zde). Zmiňovaný film se přitom odehrává v 30. letech minulého století a odsuzuje stalinismus jakožto určitou paralelu se současnou situací v Rusku. Jenže podle ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise tento film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se dříve podíleli na některých propagandistických filmech...

Vedení festivalu nicméně požadavek ukrajinského velvyslance odmítlo s poukazem na to, že festival ruskou tvorbu bojkotovat nechce. Za mě je takového rozhodnutí zcela správné, neboť se domnívám, že by jeho tvůrci neměli být diskriminováni za svou národnost. To ostatně platí například i v případě ruských či běloruských tenistů, kteří kvůli rozhodnutí britských pořadatelů aktuálně nemohou startovat na nejslavnějším tenisovém turnaji ve Wimbledonu. Takové zákazy startu pro ruské sportovce či umělce totiž asi sotva přispějí k tomu, že se veřejné mínění ruského lidu obrátí a většina Rusů začne kvůli tomu Putina nenávidět.

K čemu by až eventuálně mohlo vést to, když by ostatní státy tančily úplně ve všem podle not některých ukrajinských politiků, ukazuje včera zveřejněná zpráva (viz odkaz zde) o slovech ukrajinského velvyslance Andreje Melnyka v Německu. Ten totiž v rozhovoru s německým novinářem bagatelizoval činnost ukrajinského nacionalisty Stepana Bandery, jehož jednotky měly za druhé světové války na svědomí vyvraždění několik desítek tisíc polských civilistů i Židů. Proti výrokům ukrajinského velvyslance v Německu se proto ostře ohradily jak Polsko, tak i Izrael. Ukrajinské ministerstvo zahraničí se následně od Melnykových výroků distancovalo a prohlásilo, že jde o jeho osobní názory. Což mi ale přijde jako trochu málo...

P. S. Podle zpráv ze 6. 7. (viz odkaz zde) Andrej Melnyk na postu velvyslance v Německu kvůli svým výrokům o Banderovi na podzim přece jen skončí.

Autor: Josef Nožička | sobota 2.7.2022 18:10 | karma článku: 41.49 | přečteno: 2148x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1122 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.11 | Přečteno: 5492 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 462 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...