Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je opravdu v pořádku, když média okatě straní jednomu z prezidentských kandidátů?

S obhajobou toho, že většina českých médií během letošní prezidentské kampaně objektivní a nestranná nebyla, protože politika prostě není fotbal či počasí, souhlasit nemohu.

K napsání dnešního blogu mě přiměl článek redaktorky internetového deníku Forum24 a týdeníku Forum Johany Hovorkové s názvem Prezidentská volba není fotbal ani počasí. Novinář má stát na straně pravdy. Jak je již z titulku tohoto článku patrné, autorka v něm obhajuje skutečnost, že většina českých médií stranila během prezidentské kampaně, zejména pak během její závěrečné fáze před druhým kolem, Petru Pavlovi, který nakonec volby poměrně přesvědčivým rozdílem vyhrál.  

Johana Hovorková postoj větší části českých médií obhajuje například slovy: „Pak je tu ono „fandění“. Když odhlédneme od toho, že každý novinář je také člověk a má svoje politické preference, je zajímavé, že těm samozvaným mediálním odborníkům (pozn. Jde o narážku na Jakuba Kvasničku z CNN Prima News a některé další komentátory, kteří po volbách neobjektivitu médií kritizovali) to vadí pouze v případě jedné strany. Andreji Babišovi fandila jeho média, ženské časopisy, které vlastní, mu nepokrytě dělaly kampaň, to ale nekritizuje téměř nikdo. Jak je to možné?“

Redaktorka a editorka Forum24 se tedy již tradičně hájí poukazováním na skutečnost, že součástí koncernu Agrofert, jehož majitelem je Andrej Babiš, je i mediální skupina MAFRA. Do ní, jak známo, patří například deníky MF DNES a Lidové noviny, internetové zpravodajské servery iDNES.cz či Lidovky.cz, dále pak například týdeník Téma a řada zábavných časopisů. Jedná se tedy o významný záběr na mediálním trhu, celková čtenost titulů MAFRA je odhadována na téměř 5 milionů čtenářů.

Otázkou však je, zda tato „Babišmédia“, jak je v internetové hantýrce někteří označují, skutečně fandila svému majiteli v prezidentské kampani tak jednostranně, jak to činila některá jiná média v případě Petra Pavla. Já sám coby pravidelný čtenář MF DNES a iDnes, a občasný návštěvník serveru Lidovky, jsem totiž takový pocit neměl. Například na stránkách MF DNES dostali před prvním kolem prostor všichni kandidáti, na serveru iDnes byly pravidelně k vidění jak články, rozebírající problematické stránky Petra Pavla, tak i Andreje Babiše. A co se týká zdejších blogů, tam bych dokonce řekl, že během předvolební kampaně byly častěji administrací na titulku vybírány blogy, jejichž autoři byli na straně Babišova protikandidáta.

Když to srovnám například s agitací týdeníku Forum ve prospěch Petra Pavla, o kterém jsem nedávno psal v mém blogu zde, tak mi přijde téměř úsměvné, když nejenom editorka a redaktorka tohoto média (údajně nezávislého) opakovaně obviňuje předsedu hnutí ANO z toho, že si nakoupil některá média kvůli tomu, aby jeho Agrofert ovládl Českou republiku.   

Samozřejmě, že v případě soukromých médií není nikde řečeno, že musí být za všech okolností nestranná. Ale od médií veřejnoprávních by něco takového většina lidí asi očekávala. A například při sledování předvolební debaty dne 22. ledna na ČT1 jsem neměl pocit, že by byl její moderátor Martin Řezníček nestranný v tom smyslu, že by dával oběma účastníkům debaty, tedy jak Andreji Babišovi, tak i Petru Pavlovi, stejně záludné otázky. A i když tím nechci omlouvat Babišův ne zcela nejlepší výkon v této debatě, přece jen je těžké vyjádřit se srozumitelně k tomu či onomu tématu, pokud vám moderátor téměř po každé větě skáče do řeči.

Včera večer jsem měl při večeři puštěný Radiožurnál a v rámci pořadu Příběhy 20. století se v něm probíralo téma Československé lidové armády a toho, co si mnozí lidé museli během povinné základní vojenské služby před rokem 1989 vytrpět. Téma to bylo velmi zajímavé, jenom mě v souvislosti s ním napadlo: je opravdu náhoda, že tohle téma zařadila veřejnoprávní rozhlasová stanice do svého vysílání až týden po skončení prezidentské volby?

Svým dnešním blogem nechci rozhodně říci, že Petr Pavel v prezidentské volbě zvítězil jen díky přízni větší části médií, a že se Andrej Babiš a jeho tým nedopustili během prezidentské kampaně řady chyb. Nicméně s obhajobou toho, že většina českých médií během letošní prezidentské kampaně objektivní a nestranná nebyla, protože politika prostě není fotbal či počasí, souhlasit nemohu. Časem by totiž takový přístup mohl vést k tomu, že by ve volbách nevyhrávala demokracie, ale mediokracie.   

Autor: Josef Nožička | neděle 5.2.2023 18:15 | karma článku: 37,03 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Josef Nožička

Cos porobil Pavelenko, Pavle

Tuto píseň si dost možná prozpěvovali někteří lidé na Slovácku, když na obličeji pana prezidenta viděli malou tržnou ránu.

21.4.2024 v 8:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 1132x | Politika

Josef Nožička

Integrace na německých školách nefunguje, ale nesmí se to říkat moc nahlas

Jedním z nejpalčivějších problémů, kterým je Německo v souvislosti s příchodem velkého množství imigrantů nuceno čelit, je integrace osob s odlišnou kulturou do tamních škol.

17.4.2024 v 8:15 | Karma: 40,04 | Přečteno: 1533x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Svoboda versus Vondrák. V čem vidím já „propastný rozdíl“

Prohřešky bývalého předsedy KDU-ČSL opravdu nevidím takové, že by v jeho případě byly na místě výzvy k odchodu ze strany.

12.4.2024 v 13:36 | Karma: 42,36 | Přečteno: 5676x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Cyrile, zvaž ten odchod!

Jak včera probíhalo důležité jednání předsednictva KDU-ČSL? Pokud to chcete vědět, tak neváhejte a čtěte dál!

10.4.2024 v 8:15 | Karma: 38,16 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Volební vlak z České republiky Korčokovi vítězství nepřivezl

V případě volebního vlaku, vypraveného v pátek na Slovensko, mě zaujal především název neziskové organizace, která ho vypravila: "Mladí proti fašizmu".

7.4.2024 v 8:15 | Karma: 46,24 | Přečteno: 7254x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,86
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik