Odvoláním vládního zmocněnce pro dezinformace udělal premiér velkou chybu

26. 02. 2023 8:32:00
Také jste se doslechli o tom, že kabinet premiéra Fialy již nemá svého zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, kterým byl příkladný antidezinformátor Michal Klíma?

Také jste se doslechli o tom, že kabinet premiéra Fialy již nemá svého zmocněnce pro oblast médií a dezinformací? A také kvůli tomu, tak jako já, začínáte mít neklidné spaní? Pokud ano, tak je to nepochybně důkazem toho, že vám osud naší demokratické země není lhostejný – na rozdíl od těch, kteří by naše směřování k radostným zítřkům, jehož jedinými brzdami byli po řadu let Klaus, Zeman a Babiš, chtěli zvrátit. Přičemž se k něčemu takovému neštítí šířit dezinformace, případně propagovat média, o kterých by každý uvědomělý člověk měl vědět, že tyto dezinformace cíleně šíří.

Přitom pan Michal Klíma, který funkci vládního mocněnce pro dezinformace od března loňského roku plnil, v ní obstál více než se ctí. Vždyť brzy po jeho nástupu do funkce byly zablokovány mnohé proruské dezinformační servery, a chybou bylo jen to, že po asi třech měsících musely být zase odblokované, neboť se pro Klímův hrdinný počin údajně nenašla legislativní opora v zákoně. Já tedy nevím, ale v tak složité době se zdržovat takovými detaily...

Rovněž vládní apel s podtitulem „Nahlásit dezinformace není práskačství“, ve kterém byli čeští občané mimo jiné vyzýváni k tomu, aby neváhali šíření dezinformací nahlašovat Policii ČR, se bohužel nesetkal s úplně nejlepším ohlasem. Kromě některých uvědomělých občanů, kteří tak ihned začali činit, se bohužel našli i takoví, kteří tuto vládní výzvu začali přirovnávat ke komunistickým praktikám. Holt má jinak po všech stránkách velmi úspěšná Fialova vláda v politicko-výchovné práci ještě určité rezervy, a tak není divu, že se u některých nesetkal s pochopením ani panem Klímou připravovaný akční plán pro boj dezinformacemi, který počítal například s dotováním neziskových organizací a nezávislých médií, podílejících se na boji s dezinformacemi, desítkami milionů korun ze státního rozpočtu.

Je proto neodpustitelnou chybou premiéra Fialy, že místo aby Michala Klímu plně podpořil, prohlásil, že žádný akční plán proti dezinformacím nepotřebujeme (viz odkaz zde). Pan Klíma navíc ve své funkci v polovině února tohoto roku skončil a k mému velkému zklamání jsem se v nezávislých českých médiích nedočkal premiérovy kritiky za tento počin. S jedinou výjimkou – v mém oblíbeném týdeníku Forum, který nikdy nezklame, se v tomto týdnu objevil komentář s výstižným titulkem Odvolání vládního zmocněnce pro média a dezinformace znamená promarněnou příležitost.

Opravdu mi není jasné, proč pan premiér bere boj s dezinformaci na lehkou váhou a spoléhá na dostatečnou inteligenci většiny občanů. No jo, ale co když například ohledně nedávné návštěvy nového prezidenta v Karlovarském kraji na iDnes napíší, že Petr Pavel byl při hokejovém zápase Karlovy Vary – Sparta diváky vypískán, na Seznam Zprávy napíší, že se prezident na hokeji dočkal pískání i aplausu, a Forum24 pak napíše, že se pan Pavel při návštěvě Karlovarského kraje setkal s nadšením a ovacemi řady lidí? Bude pak každý občan bezpečně vědět, že má plně věřit nezávislým médiím (která by mohla díky Klímovu akčnímu plánu dostávat odměnu) a naopak ta, která jsou například ovládána oligarchy, nemá raději vůbec číst?

Opravdu si tímto úplně jist nejsem, a jakožto učitel bych proto jako jeden z možných nástrojů pro boj s dezinformacemi a neposlušnými médii navrhoval následující věc: aby na školách po vzoru kroužků mladých modelářů, techniků či debrujářů začaly vznikat i kroužky mladých antidezinformátorů. Přičemž ti žáci, kteří je budou navštěvovat, by se pak mohli pozitivním způsobem doma podílet na výchově svých rodičů a prarodičů.

Autor: Josef Nožička | neděle 26.2.2023 8:32 | karma článku: 40.40 | přečteno: 1294x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1127 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5503 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 161 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...