Chvilkaři chtějí rezignaci ministra Blažka. Nezapomněli ovšem na Jurečku s Rakušanem?

29. 03. 2023 10:40:00
Je včerejší protestní akce „chvilkařů“ před ministerstvem spravedlnosti důkazem toho, že tohle sdružení měří všem politikům stejným metrem?

Jak jsem se včera dočetl v některých českých médiích, spolek Milion chvilek pro demokracii uspořádal protestní akci před budovou ministerstva spravedlnosti, kde namalováním červené čáry chtěli symbolicky vymezit „demokratické hřiště“ pro šéfa resortu Pavla Blažka. „Chvilkařům“ se nelíbí jeho zasahování do kauzy kupčení s městskými byty v Brně a žádají proto jeho rezignaci (viz odkaz zde).

Pavel Blažek, občas titulovaný jako „brněnský Don Pablo“, žádný „svatoušek“ vskutku nikdy nebyl a již při jmenování Fialovy vlády v prosinci 2021 vytýkala řada lidí ODS, že si na post ministra spravedlnosti vybrala zrovna jeho. A to, že ve zmiňované kauze brněnských bytů, v níž dle informací médií figurují někteří jeho známí, požadoval od státního zástupce například jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či domovních prohlídkách, vskutku působí poněkud nestandardně (byť premiér Fiala takový dojem nemá). V tomhle ohledu má spolek Milion chvilek pro demokracii dost možná pravdu, když mluví o tom, že ministr Blažek ohrožuje svým jednáním důvěru občanů v politiky.

Je tedy včerejší protestní akce „chvilkařů“ důkazem toho, že tohle neziskové sdružení měří všem politikům stejným metrem a lze od něj očekávat, že bude na prohřešky členů současného vládního kabinetu poukazovat stejně pilně, jako tomu bylo v případě předchozí Babišovy vlády? Na rozdíl od některých, kteří za včerejší počin „chvilkaře“ na internetových diskusích oslavují, jsem v tomhle směru poněkud skeptický. V současné Fialově vládě jsou totiž minimálně dva politici, kteří by si pozornost Milionu chvilek zasloužili více než ministr spravedlnosti Blažek.

Prvním z nich je vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan a spolu s ním i někteří další vrcholní politici z hnutí STAN za to, jak zahráli do autu mediálně známou kauzu Dozimetr. Kdo čekal, že v důsledku této kauzy budou ve STAN padat hlavy a otřese se i křeslo samotného předsedy Rakušana, byl dosti naivní. Prakticky jediným ze stranických špiček, který z ní vyvodil osobní zodpovědnost, byl tehdejší ministr školství Petr Gazdík, který v červnu loňského roku rezignoval jak na svůj vládní post, tak i na funkci místopředsedy STAN (letos zkraje roku se mu však dostalo určitého „odškodnění“ v podobě místa ředitele pražského soukromého gymnázia). Určitou odpovědnost projevil naoko i europoslanec Stanislav Polčák, když si kvůli svým stykům s jedním hlavních aktérů kauzy, kontroverzním podnikatelem Redlem, nechal loni v létě své členství v hnutí STAN pozastavit. Ovšem zhruba po osmi měsících se do něj zase v tichosti vrátil...

Druhým členem vlády, který ohrožuje důvěru občanů v politiky minimálně stejně jako Pavel Blažek, je pak vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. O jeho „férovém“ postupu při odvolání generálního ředitele Úřadu práce jsem psal velmi nedávno v článku zde, v uplynulém týdnu se této kauze věnovali i někteří jiní kolegové blogeři a mnozí političtí komentátoři, takže by bylo zbytečné celou věc znovu detailně popisovat.

Na závěr dnešního blogu proto jen položím řečnickou otázku ohledně toho, kolik by již představitelé spolku Milion chvilek pro demokracii svolali demonstrací na Staroměstské náměstí či na pražskou Letnou, pokud by kauza typu Dozimetr postihla některou z vládních stran v předchozích vládních kabinetech, případně, pokud by některý z jejích ministrů jednal se svými podřízenými takovým způsobem, jak to nedávno učinil Marian Jurečka.

Autor: Josef Nožička | středa 29.3.2023 10:40 | karma článku: 39.70 | přečteno: 1077x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.65 | Přečteno: 1133 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.13 | Přečteno: 5507 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...