Reportáž ze zasedání uličního výboru k výročí okupace naší země

9. 05. 2023 20:21:01
V jedné nejmenované čajovně na Valašsku se včera konalo mimořádné zasedání jednoho tamního uličního výboru.

V jedné nejmenované čajovně na Valašsku se včera konalo mimořádné zasedání jednoho tamního uličního výboru. Mimořádné bylo proto, že bylo narychlo svoláno k výročí 8. května, přestože na tomto výročí většina členů výboru žádný důvod k oslavám neviděla. Bylo jim totiž trapné připomínat si porážku země, která je dnes nejvlivnějším členem Evropské unie a jedním z našich největších přátel. A co hůř, na její porážce se tehdy podílela fašistická země, jejímiž občany (včetně v NHL hrajících hokejistů) dnes každý slušný člověk pohrdá.

Dnešek však byl v této souvislosti po mnoha letech jistou výjimkou. Skladník Karel, coby šedá eminence tohoto uličního výboru, se dnes rozhodl svolat všechny členy do své oblíbené čajovny, aby zhodnotili mimořádně kvalitní projev nového českého prezidenta k výročí osvobození, které však ti nejuvědomělejší z nich považovali spíše za začátek nové okupace, která byla mnohem horší než ta v období 1939-1945. Pozvání sice z důvodů pracovního vytížení nepřijali úplně všichni, ovšem i tak výbor zasedl v hojném počtu a mezi jeho účastníky byli například publicista Honza, kostymér Marek nebo domovní důvěrnice Marie. Ta také byla tradičně pověřena zápisem.

Prvně se slova ujal Marek. „Já jsem tak hrdý na našeho nového pana prezidenta, který si na rozdíl od Zemana či Babiše nikterak s komunisty nezadal. A na vysokou vojenskou do Vyškova šel určitě pouze proto, aby mohl oslabit bojeschopnost tehdejší armády, která nebyla součástí NATO, ale Varšavské smlouvy. Všem bezcharakterním jedincům, kteří ho nevolili, svým dnešním rázným projevem jasně vzkázal, že při oslavách porážky fašismu není pro nějaké Noční vlky a jím fandící české dezoláty žádné místo.“
„Přesně tak,“ přikývl mu Honza. „Pan prezident zejména zcela pravdivě poukázal na to, že na porážce německých nacistů neměli prakticky žádné zásluhy ruští vojáci, ale především první, druhý a čtvrtý ukrajinský pluk. Myslím, že po těchto slovech se konečně rozsvítí v hlavě i všem rusofilům a skrytým fanouškům Putina.“
„No Honzo, já bych až taková optimistka nebyla,“ oponovala mu Marie. „Když jsem u nás v domě tajně poslouchala za dveřmi, tak se našli i tací, co ironicky konstatovali, že při výročí 21. srpna Pavel určitě zapomene zmínit, že i tehdy byli mezi sovětskými vojáky Ukrajinci a tehdejší kremelský vůdce Brežněv se dokonce na Ukrajině narodil. A mám vážné podezření, že někteří dokonce v době přenosu z pražského Vítkova sledovali nějakou kriminálku na Nově.“
„Přitom Brežněv byl Rus jak poleno,“ sdělil rázně publicista a historik Honza. „Jenže co chtít od čecháčků, kteří dokonce chodí v zájmu Putina demonstrovat proti úspěšné Fialově vládě na Václavák.“
„Proti takovým by se mělo rázně zakročit a měl by k tomu přispět i náš uliční výbor“, odvětila odhodlaně Marie. „Navrhovala bych pro začátek sepsat prohlášení s titulkem ‚Ztroskotanci a samozvanci‘, které rozešleme do redakcí všech našich svobodných a nezávislých novin. Samozřejmě, že ne do ‚babišmédií‘," dodala s úsměvem Marie a chystala se sáhnout do kabelky pro tužku s papírem.

Jenže ať prohledávala, jak chtěla, najít je nemohla. Až pak si uvědomila, že obojí dvojí zapomenula doma na stole, když si z akčního letáku vypisovala slevy v Lidlu pro následující týden. A jelikož ani nikdo z ostatních členů výboru neměl tužku po ruce a servírka v čajovně svoji jedinou půjčit odmítala, museli s prohlášením počkat až na příští schůzi. A jelikož Karel, který celou dobu jen poslouchal a už přemýšlel, kolik úderných článků během zítřejší ranní šichty napíše, uviděl v očích některých určité zklamání, rozhodl se všem přítomným účastníkům objednat na sebe rundu mimořádně dobrého magoráku...

Autor: Josef Nožička | úterý 9.5.2023 20:21 | karma článku: 38.02 | přečteno: 1205x

Další články blogera

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil zapíjel Karlův mimořádný úspěch

Byť to původně nebylo v plánu, v tomto týdnu se v jedné valašské čajovně uskutečnilo mimořádné zasedání uličního výboru iFčil.

26.3.2024 v 18:30 | Karma článku: 38.64 | Přečteno: 1131 |

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma článku: 44.12 | Přečteno: 5505 |

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma článku: 45.74 | Přečteno: 5053 |

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 32.88 | Přečteno: 686 |

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 31.92 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.31 | Přečteno: 1572 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 257 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 192 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 258 | Diskuse
Počet článků 1574 Celková karma 39.70 Průměrná čtenost 3245

Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...