Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JAZ

Já bych se spíš zamyslel (i když katolicko - komunistické návrhy jsou totální nesmysl), proč máme mezi svátky i ty církevní. Proč má celá ČR stát kvůli Velkému pátku například? Kvůli pověře pro věřící?

0 3
možnosti
KN

No nevím, dnes a denně čtu, jak máme své křesťanské tradice a křesťanský způsob života hájit před hordami blížících se muslimů. Chcete snad naznačit, že nic takového, jako křesťanské tradice a způsob života neexistuje ???

0 0
možnosti
JAZ

Původní úmysl byl, že katolíci společně s komunistama chtěli více lidí v kostelech. Pak přišli na to, že to je pitomost, tak se začali vymlouvat na chvilky spoelčné s rodinou a poté na prodavače/ky.

1 0
možnosti
KL

treba pak budeme podle lidovcu lepsi krestani nez polaci, kteri na velky patek nic nezaviraji.

1 0
možnosti
PH

To víte, politika - musíte v ní být vidět. Je úplně jedno, jakou blbost vymyslíte, ale musíte se ukázat jako lidumil, zvířátkomil a hrdý vlastenec. Je jedno, že to nemá hlavu patu, s něčím přijít musíte. Tohle všechno neškodí, dokud se toho nechytne jinej blb a hovadinu protlačí dál. A jelikož takových, co by tlačili, je tu pořád hodně, nesmíme se divit, že namísto důležitých věcí tady pořád řešíme právě tomuto podobné kraviny.

6 0
možnosti
VPS

Na studijni ceste po Francii v kvetnu 1990 jsme (15 lidi) navstivili textilku Hergestellt v sousedni Belgii. Pracovalo se tam bez hodiny cely tyden v kuse. Smeny A,B a C po 8 hodin Po-Pa, smeny D a E pouze v sobotu a nedeli po 12 h ( s tim, ze druha nedelni pouze 11, do 5.00 a hodinu byla udrzba stroju.) Lide ze smeny D a E si ji vybrali proto, aby mohli cely tyden (Po - Pa) delat neco jineho anebo nedelat nic. Brali priplatek 50% a tak dostavali zaplaceno prakticky 24 + 12 = 36 (resp. 23 + 11,5 = 34,5) hodin, ti ze smen A,B a C 40 hodin. a vsichni, vcetne majitele, byli spokojeni. A zadni pitomi poslenci se jim do toho nepletli.

16 0
možnosti
DB

výroba není prodej......

0 9
možnosti
DB

Jde o něco jiného, . Jde o to aby se lid nevyžíval jen v tom že nakupuje a stává se tak otrokem nákupů. Jde o to aby lidé alespoň občas vysadili a nenakupovali a neměli nákupní paláce jako jedinou zábavu a trávení volného času............dobrá kvalitní kniha, kvalitní přednáška, nebo dokonce jen tiché přemýšlení je lepší než zuřivé utrácení.

Člověk, který jen nakupuje, je sice ideálem pro majitele nákupních paláců, ale pro sebe toho udělá málo.........

A je spousta povolání, kde není možné práci přerušit a řeší se směnami, a jsou naopak práce, kde je pauza nutná jako ve .........představte si opak, že byste musel učit bez pauzy 12 hodin denně 7 dní v týdnu včetně sobot a nedělí......a svátků.........

1 7
možnosti
DV

No tak to nechte na těch lidech, ne? To je čistě jejich soukromá volba, zda chtějí být otroky konsumu, vzdělávat se, cestovat, pracovat... opravdu miluju ty, co mají lepší představu než já o tom, jak mám trávit svůj čas :(.

5 0
možnosti
Foto

Panu Kostelanskému (a jemu podobným):

Vážený pane, to co děláte - několik předlouhých příspěvků pod sebou- absolutně zabije jakoukoli diskusi. Trollové to vědí a proto to dělají. Já sice moc nechápu kde na to berou čas, ale je to tak.

Zkuste se naučit zformulovat své myšlenky do takové formy aby člověk nevzal nohy na ramena nudou.

Přiznám se, že když vidím takto dlouhý příspěvek, navíc třikrát pod sebou, zásadně ho nečtu a občas se přes něj ani nedostanu k ostatním diskutujícím.

2 0
možnosti
DB

kvalitní díla a kvalitní myšlenky jsou obvykle ve velmi tlustých knihách........a ne na každý jev v lidské společnosti existuje krátký bonmot.........což je vidět i na délce tohoto vašeho dlouhého komentáře.........stačilo napsat ...vyjadřujte se krátce...........a ani vy jste to nezvládla..........

0 1
možnosti
MK

Vážený pane Nožička, vyjmenováváte zde jiné profese, kde se o svátcích také chodí do práce a nikdo to neřeší. Jestli to není taky o tom, že když jdu do školy na sestřičku, nebo studuji na doktora, nebo jsem hasič nebo železničář , tak s tím, že budu pracovat o víkendu a svátcích asi tak nějak počítám, neboli jdu do toho s tím, že je to tam automatické. Ale jestli jste se šel učit na prodavačku příklad před 20ti lety, tak proč by jste s tím měl počítat, tehdy prodavačky chodily do práce v sobotu dopoledne a v neděli se nechodilo vůbec. A navíc tady se přece dává prostor našim soukromníkům, těch se přece tato novela netýká, jedná se o supermarkety, málokterý našinec má tak velkou prodejnu. A divím se Vám, že vůbec ještě chodíte do těchto popelnic nakupovat, protože to co se v supermarketech prodává je ve větší míře odpad, který jinde v Evropě nechtějí. proč radši nenakupujete u našich regionálních výrobců a pěstitelů a radši podporujete tento systém. ;-(

1 10
možnosti
ZB

Nesmysl, obchody byly v neděli naprosto běžně otevřeny už před 20 (i více) lety. Stát do toho nemá co zasahovat.

7 3
možnosti
JK

Blog pána Nožičku patrí medzi moje obľúbené. Ale s nikým a ničím sa nedá súhlasiť vždy a vo všetkom, a presne toto je ten prípad.

Bohužiaľ pravicovo zameraní ľudia robia často rovnakú chybu ako ľavicoví. Chcú všetko vtesnať do jedného univerzálneho právneho rámca - takpovediac zglajchšaltovať, len pravicovo. Skrátka vytvoriť takú pravicovú "teóriu všeho".

Ale radšej budem citovať:

"Kromě lékařů, zdravotních sester, hasičů či železničářů, u kterých je s ohledem na charakter jejich profese dané, že část z nich musí být ve službě kdykoliv, jsou to i mnohé jiné profese."

Toto je príklad typickej pravicovej demagógie až ideologickej zaslepenosti. Neviem o tom, že by praktickí lekári pracovali cez sviatky a voľné dni. Počas voľných dní pracujú tí lekári, ktorí sú buď na lôžkových oddeleniach alebo na urgentných prípadoch - pohotovosť, neodkladné chirurgické operácie atď. Neviem, aký podiel tvoria títo lekári, ale podľa môjho osobného odhadu je to menej ako 50 %.

To isté platí o lekárňach. Tie tiež nie sú otvorené každý deň. Vždy má nejaká lekáreň v meste pohotovosť, takže zmena na ňu vyjde raz za niekoľko mesiacov.

Autor "zabudol" uviesť ešte rušňovodičov, vodičov autobusov, obsluhy elektrární, havarijné služby atď. atď. Lenže toto sú profesie, ktoré MUSIA fungovať aj cez voľné dni, či už kvôli bezpečnosti alebo zabezpečeniu "tepien" ekonomiky, teda infraštruktúry. To jest tepla, elektriny, dopravy atď. Ono sa jaksi nedá do zásoby nakúpiť dopredu teplo či elektrina alebo do zásoby nakúpiť dopravné služby (kúpu cestovného lístka vopred nepovažujem za kúpu do zásoby). Jednoducho sa musia poskytnúť vtedy, keď ich ľudia potrebujú, pretože taká je ich povaha.

1 4
možnosti
JK

U obchodných domov je to niečo úplne iné. Predávajú v drvivej väčšine hmotný tovar /zboží/ a ten sa dá bez problémov nakúpiť do zásoby. Stačí len pred sviatkami urobiť väčší nákup ako zvyčajne. Navyše obchody sú otvorené denne - aj cez víkendy, pokiaľ sa nejedná o sviatok, a často do 20.00 či dlhšie. Niektoré ako hypermarkety TESCO majú otvorené non-stop.

Zákaz predaja počas sviatkov nie je vôbec o tom, že by štát ľuďom chcel zakázať užívať si "rozkoše" nakupovania počas sviatkov. Je to o tom, že táto "rozkoš" je pomerne draho zaplatená tým, že desaťtisíce rodín naopak nemôžu stráviť sviatočné dni spolu. Hoci by mohli. Stačilo by máličko - keby každý trošičku pár krát do roka zľavil zo svojej pohodlnosti a nakúpil si pred sviatkami väčšie zásoby.

Keby v obchodoch predávali roboty a boli plno automatické, tak by to nikto neriešil. Lenže pozrite sa do obchodov a obchodných centier. Kto tam vo veľkej väčšine pracuje - muži alebo ženy? A prakticky každá žena má nejakú rodinu, väčšina z nich vlastné deti. Prečo by nemali mať nárok užívať si sviatočné dni voľna tak ako ostatní? Pretože sa vraj učili horšie ako iní či iné ženy? - ako často pravičiari tvrdia. Ale to vôbec nerieši problém. Keby tam neboli tieto ženy, tak by tam museli byť nejaké iné.

1 3
možnosti

Ten zákon snad navrh někdo, kdo posledních 20 let prospal.

V současnosti už více jak dvě třetiny pracujících pracuje v nonstop provozech, od policie, hasiců, lékařů, přes pracovníky v energetice, telekomunikacích, dopravě až po strážné ve věznicích a pečovatelky v dětských domovech a domovech důchodců.

Opravdu nejde zavřít letiště, vypnout bankovní sys témy, vyhasnout sklářské pece ani pustit vežně domů. Také dobytek musíte nakrmit a podojit ...Pekaři stejně musí ve svátek do práce ..

I banky a pošty ve větších městech fungují i v sobotu a v neděli až do 20.00. Další komplikací je zkáza potravin v zavírací dny.

Pak nedorozumění v nadnárodních firmách, zahraničním obchodě, když svátek není mezinárodní, a jsme jediná země, která má zavřeno...

A nakonec aby jsem se dostal k prodavačkám v řetězcích, tak tam je cca 70% prodavaček z Ukrajiny a tem jsou naše církevní svátky k ničemu, vánoce i velikonoce mají podle pravoslavného kalendáře o týdny posunuté.

Z tohoto pohledu jsou svátky, zvláště církevní, přežitkem. To už platí jen pro pár státních úředníků.

Nejrozumější je pak návrh všechy státní svátky zrušit a přidat týden dovolené. At si každý udělá volno podle svého uvážení, podle své víry.

Nebo řešení, kdy zavedeme církevní daň, zaměstanec se při nástutpu přihlásí k jejímu placení (např. 100 kč měsíčně) a za to dostane jeden den neplaceného volna na modlení navíc.

7 1
možnosti
JN

Až tak radikální bych zase nebyl: velikonoční svátky (myslím neděli a hlavně pondělí) stále slaví hodně lidí, bez ohledu na to, zda jsou věřící či nikoliv. A těch 70 % prodavaček z Ukrajiny - to je možná v Praze, u nás na Moravě je hodně prodavaček hlavně ze Slovenska, kde si naopak na církevní svátky potrpí.

Ale v tom, že v nonstop provozech dnes pracuje stále více lidí a tak je nesmyslné řešit volno pro prodavačky v supermarketech, máte samozřejmě pravdu.

2 1
možnosti
  • Počet článků 1586
  • Celková karma 40,00
  • Průměrná čtenost 3233x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik