Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

V některých zemích maturitu vůbec nemají, např. ve Švédsku, k přijetí na vysokou

školu stačí vysvědčení ze střední. Přesto Švédové studují na prestižních světových univerzitách v USA a VB a mají dobře fungující systém celoživotního vzdělávání. Střední škola je otevřená všem, žádné přijímačky se nedělají. Všeobecné vzdělání je základem pro pozdější život, protože nikdo dnes dopředu neví, jestli vystačí s jednou profesí.

Není pak problém si k ukončenému střednímu vzdělání v průběhu života dodělat výuční list z jakéhokoliv řemesla, po kterém je momentálně poptávka na trhu.

Někdo vystačí s jednou profesí celý život, já jsem tu původní změnila od základu ještě dvakrát a v té třetí jsem využila i předchozí zkušenosti.

2 0
možnosti
JN

Že dnes čím dál méně lidí vystačí celý život s jednou profesí, je samozřejmě pravda. Otázka zní, zda je pro takové případy všeobecné vzdělání opravdu lepší než například vzdělání odborné (i na středních odborných školách nebo učilištích by se měl žák naučit cizí jazyk, práci s počítačem, atd.)

Jinak se švédským školstvím zkušenosti nemám, ale pokud (jak jste napsala) je střední škola otevřená všem a žádné přijímačky se nedělají, tak mi není jasné, jak se potom řeší, když se na nějakou prestižní školu hlásí více uchazečů než kolik dovoluje kapacita školy přijmout.

1 0
možnosti
MC

Myslím si, že pokud budou dobří a zodpovědní rodiče a vychovají zodpovědné voliče, budeme mít nejen kvalitní školství, ale i stát a tato otázka bude naprosto irevalentní.

1 0
možnosti
Foto

To je bohužel jen toužebné přání etatistů. Každý systém založený na produkci násilí vůči produktivně činným lidem vede inherentně k nějaké formě totality.

1 0
možnosti
PV

Ono je stejne az s podivem, jak par politiku bojuje za "vzdelany" narod, kdyz jim presto nejvice vyhovuje nemyslici masa..

4 0
možnosti
Foto

H72a85n88a 47V41l43k67o81v51á

2. 12. 2018 15:01

To se nevylučuje.

S tím jak se snižují nároky na úroveň maturity aby se vyhovělo co největšímu počtu studentů...maturuje v podstatě nemyslící masa.

12 0
možnosti
ES

Už teď je nekorektní prohlásit, že lidé disponují různě vysokým IQ. Myslím, že za čas bude útokem proti lidským právům a projevem dehonestace oznámkovat jednoho studenta jedničkou a druhého čtyřkou, takže maturita bude osvědčením za docházku.

27 0
možnosti
JP

J22a11n 96P19a25l72l22a95s

3. 12. 2018 0:12

Jak se kdysi říkávalo:

V SSSR jsou všichni středoškoláci. Chodí do školy ve středu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1585
  • Celková karma 40,10
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik