Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OM

V podstatě jsem úplně nepochopil, proč by měl být vstup a poté i absolvování střední školy podmíněné znalostmi právě v matematice. Jistě, pokud člověk čte příspěvky pana Klause jr. (čirou náhodou profesora matematiky), dojde k názoru, že bez schopnosti zjednodušit mnohočlen nebo spočítat z hlavy druhou odmocninu z 428 by měl být člověk z dalšího vzdělání vyloučen. Nemluvím tu o počtech, ostatně s procenty a trojčlenkou si většina lidí vystačí po zbytek života.

Chcete být tedy zdravotní sestra - šup, přijímací zkoušky na střední školu jsou z matematiky. Navíc jsou jednotné pro všechny školy, od elitního matematického gymnázia až po tu dejme tomu tuto zdravotní střední. A to ještě chtěly moudré hlavy podobné panu Klausovi Jr. trvat na minimálním počtu bodů z tohoto bohulibého předmětu.

Proč ale právě matematika? Proč ne třebas poezie nebo abstraktní malba? Ono spousta dětí na matematiku opravdu nemá buňky, v jiných oborech jsou přitom velmi úspěšné. Takže se naučí postupy vzorových příkladů a "nějak" zkoušky udělají. Ale má to smysl?

4 0
možnosti
JN

O matematice je známo, že rozvíjí logické myšlení, a základní početní gramotnost by měl mít opravdu každý - i ta Vámi zmíněná zdravotní sestra musí v praxi např. umět počítat procenta, aby správně namíchala roztok ;-), atd.

2 0
možnosti
  • Počet článků 1585
  • Celková karma 40,11
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik