Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Tak on ten svět býval dříve mnohem jednodušší. Byla prostě oficiální socialistická doktrína v čele s komunistickou stranou, o které si většina lidí myslela svoje, a k tomu jen omezené množství dalších společenských neduhů. A protože nebyly armády politologů a sociologů, kteří by se vyjadřovali k aktuálnímu dění, čerpali tuto vazbu lidé především z televize, filmů a divadel, zprostředkovaně tedy od herců a jiných umělců té doby. A protože tito herci často pojmenovávali nebo narážkami upozorňovali na problémy, které běžní lidé cítili, ale moc se o nich nemluvilo (ti herci vlastně běžným lidem "mluvili z duše"), stávali se tak v očích lidí uznávanými moudrými osobnostmi a autoritami. Dnes se ale ve společnosti řeší mnohem širší spektrum problémů, navíc je šíření informací na mnohem vyšší úrovni, lidé mají mnohem více informací než tomu bylo v minulosti, na spoustu věcí si mohou udělat názor sami a ten názor s mnoha jinými lidmi také sdílet. Mohou si potom také klást legitimní otázku, "proč by nějaký herec nebo režisér měl mít na nějakou současnou společenskou otázku významnější názor, než mám já sám, když máme všichni tytéž informace?" Viz již opakované - v čem je názor třeba Jiřího Mádla na současnou politickou situaci validnější, než názor Tondy Nováka? Stejně tak pan Svěrák bude rozhodně obrovskou autoritou, pokud by se řešila tvorba divadelních her nebo psaní filmových scénářů, ale jeho názor na nelegální migraci nebo multikulturalismus bude mít stejnou váhu jako názor kohokoliv jiného.

6 0
možnosti
SB

V Americe jde tohle šílenství po názorech významných lidí tak daleko, že v bulvárních sdělovacích prostředcích dokonce otiskují sáhodlouhé rozhovory s lidmi, kteří v loteriích vyhráli třeba padesát milionů dolarů.

To je ještě praštěnější, než když u nás to je významný herec, scénárista nebo sportovec. Sice souhlasím s vámi, že tím, že vynikli v jednom oboru, není důvod v nich vidět moudré lidi i ve věcech s jejich oborem naprosto nesouvisejících, nicméně alespoň vynikli. Avšak ten, jehož čísla byla náhodou tažena, nevynikl vůbec v ničem.

Přesto se najdou takové osoby, které si řeknou, že když ten David Johnson vyhrál padesát milionů dolarů, a proto jeho názor musí mít větší váhu než názor řadového Američana, který nevyhrál nikdy nic.

2 0
možnosti
OK

O40t88a 58K73i16n20c

13. 6. 2019 15:01

Je normální, že všichni lidé nemají stejné názory. Proto bych nezevšeobecňoval, že si někdo nerozumí se svým národem, to mi připadá trochu přitažené za vlasy.

3 0
možnosti
JN

Já to nezevšeobecňuji, ovšem jde o to, že pan Svěrák přímo taková slova v rozhovoru pro Reflex použil.

2 0
možnosti
AM

A18d97a93m 27M90a70l31ý

13. 6. 2019 14:52

Nikdo se nemůže zavděčit všem

9 0
možnosti
Foto

Ale mnohý by rád. Od druhých;-)

2 0
možnosti
SM

Ľudia, ktorí dosiahli úspech v jednej oblasti, nemusia byť nutne geniami aj v oblastiach iných. Nechápem prečo by som si mala formovať svoj politický názor podľa nejakého herca, maliara, režiséra...Nesmierne urážliva sa mi zdala pred voľbami kampaň Premluv bábu. Automaticky predpokladá, že inteligentnými ľuďmi s rozhladom sú nutné len tí mladí - a všetci starší sú debili, ktorým to treba vysvetliť. Čo takto Issová a Madl - myslíte, že aj Sverak je medzi tými hlúpymi? Veď je podstatne starší!

6 3
možnosti
LB

Hlupáky už kdysi pobuřovali i V+W.....

6 0
možnosti
SB

Národ nerozděluje nikdo: Ani Zeman, ani Svěrák, ani třeba Franta Vomáčka z Horní Dolní.

Je nás v téhle zemi deset milionů a je zcela přirozené, že se dělíme do různých názorových skupin. A to by platilo i v případě, že by se nikdy nenarodili ani reální a existující pánové Zeman a Svěrák, ani onen pomyslný a neexistující pan Vomáčka.

Nicméně souhlasím s Vaším názorem, že je to velký kontrast: Zdeněk Svěrák jako veliký kumštýř na straně jedné a jako trapný pravdoláskař na straně druhé.

5 11
možnosti
KT

Neznám pravdoláskaře, který by nebyl trapný, který by se nepotřeboval zviditelnit!

Například já jsem pana Svěráka doteď neznal

1 0
možnosti
MV

rozhovor v Reflexu jsem prave docetl

pan Sverak pronesl svuj nazor, ktery se prekryva s nazory mnoha jinych

bylo by podivne, kdyby zrovna Vam nektera jeho vyjadreni k soucasne situaci sedela

9 0
možnosti
Foto

Svěrák zcela jistě národ nerozděluje, a nejen národ, ale i národy - naopak ... viz Kolja, například. Prostě plácáte nesmysly Nožičko, a snažíte se jen přihřívat si vždy svou polívčičku na podobných případech. A je to spíše smutná podívaná, činí-li to snad vzdělaný člověk, jakým by učitel měl bezesporu být. :-/Rv

23 8
možnosti
JN

PANE Ábelovský, já s Vaším názorem nesouhlasím, nicméně neupírám Vám právo ho sem napsat a už vůbec dle něho neusuzuji, zda jste ve své profesi chovatele hadů a jiných zvířat dobrý či nikoliv. Hezký den.

3 0
možnosti
JH

Případ skvělého autora Svěráka - současně politického analfabeta, asi nejlépe dokazuje jak dokáže být život děsně komplikovanej.

Tipoval bych, že tím svým politickým hujerstvím, si, dost nešťastně, odpracovává svou komunistickou minulost:-)

8 17
možnosti
Foto

Nejeden mistr svého oboru se nevyhne ani svému podobenství s některými figurkami z jeho vlastních ,,děl";-)

6 3
možnosti
  • Počet článků 1583
  • Celková karma 39,31
  • Průměrná čtenost 3240x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik