Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZV

Stejně i já se můžu ptát, může být prezident Brouk Pytlík,? Zjevně může, tak proč by nemohl jmenovat ministrem Ferdu Mravence?

1 0
možnosti
JN

Těch Brouků Pytlíků lze ovšem na naší politické scéně nalézt mnohem více - mimo jiné i mezi lídry některých opozičních stran. Ale o tom tenhle blog nebyl...

0 1
možnosti
RS

R21a33d16e34k 83S20e42m23a

2. 8. 2019 16:59

už aby toho Ferdu Maravence ten hradní zakomplexovaný pán jmenoval!!

0 0
možnosti
FN

Není hlavní duvod prodlužování afery to že Zeman pomahá Babišovi, protože chce aby media psala o maličkosti s odvolávaním a meně psala o aféře kterou má babiš...?

1 0
možnosti
BV

Porušování ústavy ze strany prezidenta není "maličkostí", ale přesto vám dávám plus - jistě celé to je o tom, že si Zeman hraje s Babišem jak kočka s myší - Zeman moc dobře ví, že na něj Babiš kompetenční žalobu nepodá, protože Babiš moc dobře ví, že Zeman je jediný, kdo mu může pomoct, až mu poteče do bot - např. udělením milosti - tak si s ním Zeman dělá co chce, protože moc dobře ví, že Babiš proti němu nikdy nepůjde - bez hlasů poslanců za ANO, které všechny Babiš "řídí" jako jednu "firmu", žaloba k ústavnímu soudu také neprojde - proto si Zeman vesele porušuje ústavu - za nadšeného hýkání "myslitelů" typu Nožičky a jemu podobných. Opravdu velmi smutné.

0 1
možnosti
JB

Je to pouze názor jednoho právníka proti názorům spousty dalších právníků, včetně předsedy Nejvyššího soudu, pana Rychetského, že teda jmenovat musí, když mu premiér republiky navrhne. Za vládu je zodpovědný premiér a ne prezident, a myslím,že už nikdo nám nemůže nikde udělat větší ostudu, než p. Zeman. Jak jednoduché, jak prosté.

2 0
možnosti
TT

Dobrý den pane Nožičko,

rád bych vám položil zcela osobní otázku, která vyplývá z vašeho blogu (blogů):

ČSSD chce vyměnit neúspěšného ministra kultury, dřívě neúspěšného komunílního politika (který věnoval svůj čas místo práci pro voliče postupu ve stranickém žebříčku) ůspěšným komunálním politikem, za nímž jsou vidět výsledky práce pro voliče. Pan prezident se rozhodl že ne, jeho voliči jsou (bez nadsázky) nadšeni.

Situace o dva roky dříve. Pan prezident má rovněž možnost odmítnout, ale rozhodne se že v čele vlády bude jmenován stůj co stůj STBák a ještě mu k tomu dojedná podporu komunistů. Jeho voliči jsou (bez nadsázky) rovněž nadšeni.

Zapomněl jsem na něco, lze k tomu neco dodat?

3 0
možnosti
Foto

Pan Nožička vám odpoví něco se smyslu "ano - ale", já říkám -vystihl jste to naprosto přesně.R^:-)

3 0
možnosti
JS

J47a31n 39S86v92a15t56e74k

29. 7. 2019 20:35

No - že se panu prezidentovi líbí lidé svým vzezřením připomínající bývalé komunistické kádry, není až tak překvapující.

Že při své inteligenci (kterou se rád holedbá a která prý dle jeho vlastních slov ho neopouští ani v pokročilém věku) nechápe, že jednu věc mu lidé nemohou odpustit, totiž viditelné mstivé jednání vůči lidem, kteří ho již kdysi "prokoukli" a v roce 2003 jej nezvolili prezidentem, to už je méně pochopitelné. Vždyť by měl především dbát o to, aby prezident byl skutečným reprezentantem ČR a aby se choval "důstojně".

Mimochodem - včera jsem byl na Pražském hradě a tam u příležitosti výročí sametové revoluce 1989 jsou prezentovány portréty tehdy důležitých osobností (domácích i zahraničních) a tam zleva doprava jsou vedle sebe právě Miloš Zeman, Václav Klaus a Václav Havel (a třeba i George Bush st. a další).

Jak moc a jak hrozně se pan Zeman z roku 1989 změnil v to, co je v současnosti prezidentem ČR! - A není to jen tím, že zestárnul - nikdo nemládne.

Pamatuji se, když jsem měl příležitost jej naživo sledovat přímo na fakultě, jak všichni přítomní v aule téměř vzývali Miloše Zemana, aby se dal na politiku... nu - to tehdejší přání se nám splnilo, jen jsme jaksi netušili, k čemu ta jeho politika povede...Rv

2 0
možnosti
JB

Nikdo z nás nestárne, to je jasné. Ale vždy, když vidím p. Zemana, vzpomenu si na jednu část filmu Pán Prstenů. Když Gandalf přijde na hrad, a na trůně sedí král Théoden, kterého ovládá přes Grímu zlý Saruman. A ve filmu vypadá Théoden, posedlý zlem, jako p. Zeman v současnosti. Čímpak to bude, asi...

1 0
možnosti
JN

J20i74ř78í 44N20ě34m98e44c

29. 7. 2019 20:35

U nás je to bohužel tak, že opozice kritizuje vždy a vše za každou cenu. Tak například ministra spravedlnosti odvolal a jmenoval Zeman bez průtahů a samozřejmě je to špatně. Jinak řečeno Kněžínek neměl být nikdy odvolán a Benešová neměla být nikdy jmenována. Oproti tomu Staněk zatím nebyl odvolán, ale musí být a taktéž Ferda Mravenec Šmarda bude muset být ministrem i kdyby čistě náhodou už vůbec nechtěl. No a až se toho dočkáme, těším se na to, jak ho opozice skřísne, že je vlastně absolutně neschopný (oni to věděli už dávno) a tím ministrem vůbec neměl být.

2 2
možnosti
JK

Jo to je správný postřeh, taky mě připadá, že nám to dělá schválně všechno naopak. Jakmile se dá destabilizovat právní stát, tak to udělá.

2 0
možnosti
MN

Dovedu si představit, že prezident v některých krajních případech může zabránit jmenování někoho na nějakou pozici. Například by určitě neměl jmenovat Stbaka na premiera.

8 0
možnosti
JC

J55i80r81i 20C78e43e

29. 7. 2019 14:23

Ústava nikde nevymezuje ani neobsahuje pojem "bezodkladně". Již dříve bylo judikováno, že na ústavní procesy nelze aplikovat správní řád, který tento pojem obsahuje a pomocí judikatury i zpřesňuje.

Vzhledem k tomu, že politici požadovali, že pro vymezení ústavních pravomocí prezidenta a předsedy vlády je nutno podat tzv. "kompetenční žalobu", připustili tak, že výklad textu Ústavy je v případě článků 68 a 74 nejasný.

Pokud by byly kompetence jasně dány, podávala by se žaloba na nečinnost prezidenta republiky, stejně jako v minulosti v případě, kdy prezident Klaus odmítal jmenovat soudce.

Šermovat pojmem "právní zvyklosti", "ústavní zvyklosti", nebo "ustálené právní pravidlo", je pouze známkou právního bezvědomí těch, kdo tyto pojmy používají. Kontinentální právní systém je založen na psaném právu (ius scriptum). Nepsané právo, zvyky a obyčeje, se aplikují pouze zřídka a pouze jako subsidiární prameny práva.

A zvlášť v případě ČR, kdy se každý prezident choval podle svého uvážení a naturelu, nelze o nějakých nepsaných pravidlech vůbec hovořit. Nestihly se totiž za těch 30 let zcela odlišného výkonu funkcí jednotlivých prezidentů ustavit.

V tomto konkrétním případě by bylo žádoucí buď upravit text Ústavy tak, aby jednoznačně vymezil kompetence jednotlivých ústavních činitelů, nebo nechat rozhodnout nezávislý soud buď na základě kompetenční žaloby, nebo žaloby na nečinnost orgánu veřejné moci.

6 3
možnosti
PA

P57e38t25r 76A80g26u44l31á60r

29. 7. 2019 19:26

Dost zásadně se mýlíte. Nikde není psáno a ani to nestvrzujete žádnou smlouvou se státem, že jste povinen dodržovat zákony země. To je právě ono nejnámější ustálené pravidlo. Najděte mi text, který mne zavazuje dodržovat zákon.

0 0
možnosti
AL

Opravdu skvěle napsaný článek! Když čtu ty zlé příspěvky a útoky ostatních "kolegů" blogerů na autora článku, tak není pochyb, že z nich mluví nepřejícnost a závist, že někdo umí oslovit tolik čtenářů a psát lépe jak oni. :)

Autor: Josef Nožička| neděle 28.7.2019 11:02 | karma článku: 45.94 | přečteno: 9670x

-------------------------------------------

Tak už to v životě bývá, jedni umí řídit kamion, hrát na housle, podnikat ........ a ti, co neumí - kritizují.

Jsem rád, že administrátor umístil článek na titulek.

:-)

3 2
možnosti
Foto

Miluji svobodu a demokracii!

0 0
možnosti
  • Počet článků 1580
  • Celková karma 39,81
  • Průměrná čtenost 3246x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik