Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

P61e60t38r 62K33a58d26l16e45c

25. 11. 2019 15:07

Snad poprvé vám můžu podepsat každé slovo. :-)

2 0
možnosti
LS

Upřímně,bez asistence se mnohé začleněné děti neobejdou a potažmo i učitelé. Asistent nepracuje jen pro "svého" žáčka ,ale pro celou třídu.Pomáhá s dozorem , s výrobou pomůcek , s čímkoliv je třeba. Většina asistentů je na poloviční úvazek v práci , nemají často ani min. mzdu a platí odvody z té minim. mzdy. Hodně asistentů si dodělává VŠ, aby nepřišli o práci a mohli jít případně učit.

0 0
možnosti
Foto

Uvádím příklad jedné venkovské základní školy, který trochu znám. Má devět tříd a něco přes 150 žáků. Je tam tedy devět třídních učitelů, ředitel, zástupce a možná jeden další pedagog. Celkem tedy 11 až 12 učiteků. Dnes tam mají ještě 7 asistentů (či spíše asistentek). Počet pedagogů tam tedy vzrostl z 11 na 18. To se na nákladech musí projevit, i když platy asistentů nejsou velké.

0 0
možnosti
LS

Skokově přibývá dětí s psychiatr. onemocněním Dost škol začalo hledat na pozici asistenta chlapy....bohužel , ten plat není tak vysoký , aby chlap o tuhle práci stál a uživil z toho rodinu.

0 0
možnosti
VT

Stokrát se potvrdilo, že "...iniciativní blbec je horší, než třídní nepřítel..." !!! Co jsme si zvolili, to máme, a tak nějaký po světě jezdící pos.anec si vzal příklad ze severských zemí, jak jim "krásně" funguje inkluze. Nějak jim jistě funguje, musí, když nemají speciální, či "pomocné" nebo "praktické" školy !!! My je tady měli, jezdili se k nám dívat a záviděli nám je. A pak přijde pár blbců s takovým nápadem, v parlamentu to prosadí a jsme v... , no přece v Bruseli !!![>-]

3 0
možnosti
PC

Inkluze je jedno z nejhorších, co naše školství potkalo. Vůbec neměla být zavedena - trpí nejen mentálně postižení žáci, ale i ti zbylí.

Inkludovaní (ti mentálně postižení, ne fyzicky hendikepovaní) tím naprosto NIC nezískají, ba naopak. Oni totiž potřebují školy jiného typu. Ti ostatní zaostávají také, protože se nemohou plně soustředit na učitelův výklad, jsouce rušeni často i 3 asistentkami v jedné třídě.

Vidím v tom jen skrytou snahu vypouštět ze škol stále hloupější děti, aby se s nimi posléze dalo lépe manipulovat.

Chytrý člověk za předpokladu, že k tomu ještě disponuje kritickým myšlením, se manipulovat ničím nenechá.

9 0
možnosti
JK

Tak. V 80. a 90. letech se k nám jezdili dívat pedagogové ze Skandinávie a Anglie. A obdivovali, jak se naše školství věnuje postiženým ve speciálkách. No a stačí pár pojašenců na MŠMT a vše jde do kytek. :-/

9 0
možnosti
Foto

Po delším čase opět s autorem zcela souhlasím. Zavedení inkluze u nás opravdu nebylo domyšlené do všech důsledků.

Před časem byl zde na iDNES zveřejněn rozhovor se dvěma ženami ze školství - jedna byla asistentkou na základní škole, druhá zas jakousi metodičkou. Obě samozřejmě inkluzi obhajovaly. Metodička se vyjádřila, že asistentů je dnes na školách asi 21 tisíc a mnozí z nich by tak byli nezaměstnaní. Takže inkluzí tak vlastně bojujeme i proti nezaměstanosti. To říká v době, kdy je u nás nezaměstnanost rekordně nízká a spousta firem zoufale shání zaměstnance. Nechci ani hodnotit kvalifikaci oněch asistentů, kteří by jinak skončili jako nezaměstnaní. :-/

6 0
možnosti
PB

..... snížit počet asistentů - proč nééé?!,- ZŠ sníží počet dětí s poruchou učení, která jim nedovoluje zvládat trivium na prvním stupni!,- ...... děti nevzdělavatelné (!) budou zařazeny do zvláštních a speciálních škol, které byly k jejich vzdělávání zřízeny, vybaveny a personálně vyladěny speciálními pedagogy,- jak prosté! Nic nového pod sluncem - všechno bylo dávno vymyšleno ..........

18 0
možnosti
JN

Pokud by dětí s větší poruchou učení opravdu ubylo, pak by samozřejme bylo na místě snížit i počet asistentů. Jenže trend je bohužel spíše opačný - pedagogicko psychologické poradny takových posudků dávají čím dál více.

1 0
možnosti
RP

Teda jak to ti učitelé dělali kdysi?

U nás vesnická malotřídka se dvěma třídami, pan řídicí, v té době přesluhoval , měl cca 65 let, začínal už před válkou a v druhé třídě mladá učitelka... Ve třídě 3 ročníky a dva ročníky žáků, druhý rok to bylo opačně. Učit se museli a učili se všichni...

A problémoví žáci tehdy nebyli, protože ty dnešní poruchy tehdy nikdo nediagnostikoval...;-D;-D Kde rodiče bydleli, tak tam podle spádovosti museli posílat děti a učitelé v těch školách je museli učit.

V pokročilé základní škole ve městě potom cca 45 žáků v jedné třídě a taky si tehdy učitelé museli poradit a učit.

Ne jako dnes 20 - 25 žáků ve třídě a i prý to je dnes moc;-D;-D;-D.

6 0
možnosti
TK

Tehdy ale ta vesnická třída nemusela vygenerovat 80 % budoucích VŠ, její žáci prostě šli dojit krávy a řídit traktory.

6 0
možnosti
LH

Je to dnes divné, kdysi dávno v naši škole se nikdo nedožadoval procházky po chodbě v době vyučování, jenže ADHD nebylo. A že by se nám to občas taky hodilo... Napadá mě, co budeme dělat až k nám přijdou na dlouhou návštěvu Jižané, připravujeme na to jazykově asistenty?

1 0
možnosti
TK

Ale bylo ADHD, jenže se vyléčilo dnes už zakázaným univerzálním lékem, pár fackama. A nikdy by si rodič nedovolil na takovou léčbu stěžovat, naopak synkovi pár vlastních pilulek přidal.

6 1
možnosti
ZH

To, co by mne na vašem článku zajímalo, v něm není. Říkáte, že bývalí ministři nepromysleli a nevyslyšeli racionální námitky stran odborné či rodičovské veřejnosti. Ale bohužel neuvádíte ani příklad nějakého takového argumentu. Možná si lze domyslet, že máte na mysli, že ve skutečnosti nebyly ty peníze na inkluzi zaručeny. To opravdu nevím, jak v tomto státě udělat. Asi se měla položka dostat do nějakých mandatorních výdajů, které by nešly politicky zrušit. U nás je ale možné vše! Pokud chce dnes někdo tyto výdaje odklonit někam jinam, pak by stávka ve školství mělat trvat alespoň půl roku, protože důsledky nikdo nemůže zvládnout. Nějak si z vašeho článku neodnáším, koho obvinit z problémů, ale asi soc dem, to je nejlacinější. Babiš je snad v této otázce svatý? Ach jo.8-o

0 4
možnosti
Foto

Nepište, nemáte li co sdělit

7 0
možnosti
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 40,00
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik