Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Spolecenskym normam? Jakym spolecenskym normam? Podle etikety zena NEMUSI pri vstupu do mistnosti sundavat pokryvku hlavy.

Mne na celem problemu fascinuje jedine - slabe pravni povedomi obecne a ve skolstvi zvlast. Skolni rady skutecne NEMOHOU urcovat pravidla podle libovule, pro zakazy a prikazy musi existovat zakonne zmocneni. To stejne plati pro zakaz mobilu ve skolach o prestavkach.

1 2
možnosti
LB

V jednom menším městě u Českých Budějovic (záměrně neuvedu jeho jméno) už několik let mají učitelku v mateřské škole, která nosí hidžáb, a to i během vyučování. Děti i rodiče na ni nedají dopustit, nikomu šátek na hlavě nevadí.

Mimochodem, podle pravidel etikety, pokrývku z hlavy sundavají při příchodu do místnosti jen muži; ženy si klobouk či šátek mohou ponechat, a to i v restauraci, divadle, kině...

8 2
možnosti
JN

Srovnávat restauraci se školou mi nepřijde zrovna šťastné. A co se týká kina či divadla: nejsem odborník na oblast etikety, ovšem nevybavuji si, že bych např. u nás na Zlínsku někdy viděl někoho sedět v divadle v čepici či klobouku. Možná by ho tam takhle pustili, ovšem většina ostatních návštěvníku by se na něho nejspíš dívala jako na troubu...

5 2
možnosti
BH

Tento způsob demokracie kdy se pouze ustupuje z našich hodnot jednou nedopadne pro nás dobře.

6 3
možnosti
LB

Z našich hodnot zřejmě ustoupily i naše babičky, prababičky i prapraprababičky, které se v šátcích na hlavě nechaly fotografovat i na rodinných fotografiích. ;-D

5 5
možnosti
IZ

Je rozdíl věřit, a víru demonstrovat. Věřit studentce nestudentce nikdo nebránil. Ale demonstrovat svou víru na půdě školy je v rozporu s tím, že naše školství má být nábožensky neutrální. Jestli tohle nechápou ti soudci, nejsou to lidé na pravých místech. Rozhodnutí soudu je špatné. Dívku navíc nenutil nikdo studovat na škole, jejíž pravidla se jí nelíbily. Mohla si najít takovou školu, kde by jí to vyhovovalo. Ani tohoto logického výstupu naši soudci nejsou schopni? A čeho tedy schopni jsou? V zájmu koho rozhodují?

32 4
možnosti
HV

Přesně tak. Nějak nechápu, proč někdo vůbec připouští možnost propagace (jakéhokoliv) náboženství na státních školách. A viditelně nošené znaky víry já za propagaci prostě považuji, ať jde o hidžáb, jarmulku, nebo křížek (a pod.).

8 2
možnosti
PN

Tady snad ani nejde primárně o to, že tu určití lidé musí za každou cenu najít chybu, či nepřesnost v textu autora i kdyby si ji měli vymyslet, neb závidí čtenost, karmu a vysloveně se bojí toho, že může být čím dál tím více lidí, kteří začnou vnímat, že vše není černobílé.

Protože vláda odmítá kvóty a uprchlíky, tak se ti, jenž současnou vládu nesnášejí vysmívají , že tu žádný uprchlík není a není důvod k obávám. Proč jen jsou leckde ty betonové citybloky u náměstí, proč chodí plnění vyzbrojení policisté? Dnes jsme díky výkladu práva couvli jedné muslimské dívce, která tu školu snad ani dělat nepůjde. Jen otevřela cestu. V ostatních zemích, kde platí ten zákaz mají tak odlišnou ústavu?

Možná se ve všem pletu a postoj některých pánů je jen touha po 12tiletých nevěstách.

16 1
možnosti
FL

Ohledně "výkladu práva" - který konkrétně zákon byste vyložil jinak než Nejvyšší soud?

3 0
možnosti
Foto

Ale učitel přece nemusí ztrácet čas tím, že bude říkat studentce, aby si sundala šátek. :-)

1 10
možnosti
HV

Nemusí, ale měl by, pokud jde o náboženský symbol na státní škole.

4 1
možnosti
FL

Je nějaký důvod zakazovat pokrývku hlavy? U nás je nezvyk sedět v místnosti v čepici, ale nevidím v tom problém, aby žák ve třídě mohl, když chce (zrovna jsem si vzopmněl že jeden starší kolega v kanceláři někdy sedí u počítače s kšiltovkou, já zase se sluchátky). Takže za mně povolit čepice a šátky bez ohledu zda to je nebo není náboženský symbol. Mimochodem šátek je tradiční doplněk českého kroje a taky ho nosí onkologické pacientky s vypadanými vlasy po chemoterapii. Už bych ale nechtěl, podřizovat se pravidlům jakéhokoli náboženství

3 9
možnosti
RR

Před deseti lety by proti hidžábu u studentky střední školy nikdo neřekl ani popel, ale v dnešní době, kdy vidíme v západní Evropě jak muslimové demokratickými prostředky protlačují svoje ve středověku zamrzlé náboženství se svým vlastním právem šaría se lidé právem obávají stejného scénáře.

38 2
možnosti
PK

Evropa dojede na "přespřílišnou" korektnost, která přichází tentokrát nejen z Bruselu ale i z vlastních řad. Dnes je to hidžáb, zítra burka, dětské sňatky, mnohoženství, šaríja.

Trochu odbočím - žádná koncepce se neosvědčila - ani francouzská, ani anglická, ani "naše" - Z národů ať jsme různých ...

24 1
možnosti
JK

Víte co, počkáme si na to, k jakým strašným věcem díky tomu šátku dojde. :-)

3 8
možnosti
PB

..... tady nejde o "strašný věci"!,- devoto, že takovou stupiditu vůůůbec řeší tři stupně soudní soustavy (náklady si nedokážete představit !), přičemž student /tka má povinnost řídit se školním řádem, který vydal ředitel vzdělávací instituce v ČR, tedy v suverénní zemi, na základě školského zákona, v souladu a s potřebami teoretické i praktické výuky na škole. Budete VY s někým polemizovat na kuchařským učňáku v SA o delikatese knedlo-vepřo-zelo ?!?,- pochybuju;-D!

16 1
možnosti
  • Počet článků 1582
  • Celková karma 39,85
  • Průměrná čtenost 3242x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik