Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Zdravím všechny diskutující, jsem rád, že je zatím diskuse i přes odlišné názory vesměs slušná, pokud bych ještě měl k textu článku něco doplnit:

Zaregistroval jsem během dnešního dne zprávu o úniku některých dat, také je mi jasné, že náklady na několikaletou údržbu systému bývají obvykle větší než náklady na jeho vytvoření. Zrovna tak by ovšem každému mělo být jasné, že u systému této velikosti málokdy vše funguje hned napoprvé stoprocentně, což ostatně pan Vondráček a spol. také dopředu avizovali. A v porovnání s tím, jaké problémy se např. objevily nedávno při nasazení IT systému pro e-neschopenky (na kterém jeho tvůrci pracovali podstatně déle), mi výsledný produkt, který z hackathonu vyšel, opravdu nepřijde jako špatný.

9 1
možnosti

M67i76r37e44k 20Ř21í68h97a

29. 1. 2020 15:28

Špatně si to pamatujete pane Nožičko. Pan Vondráček sliboval hory i s horákama za dva dny a pár "šušňů". Dodal ZMETEK který by používal jen někdo hodně hloupý (nechci psát Idiot). Prostě si jen udělal mediální reklamu, Babiš byl za geroje kterej šetří peníze (ještě že tohle stát neplatil, to byl větší tunel než těch 400 Mega). Prostě představa že máte něco takového byť za 2 milióny (taková by byla minimálně cena těch lidí pro soukromý sektor) je blbost. Než takovéhle řízení IT zakázek, tak to radši ať stát IT nepoužívá. Tohle nemá cenu ani toaleťáku.

6 6
možnosti

M37i55r98e67k 41Ř57í68h43a

29. 1. 2020 14:10

Jak píše pan Kavka, nešlo jen o e-shop (třeba call-centrum, mobilní aplikace). Jednalo se prostě o komplexní systém a 4 roky provozu. Servisní smlouva u takových zakázek bude z pohledu ceny dosahovat 1/4 (i více) celé částky. Navíc, představa že developeři pracují na 1000 za hodinu. Možná jako zaměstnanci a záleží i na senioritě. Pokud si najmete partu študáků budou i levnější. Sám sem viděl ceny 14000 i více za MD (externista senior na projektu trvající 18 měsíců). Takže z mého pohledu to byl jen mediální humbuk. Navíc heckatonisti použili hotovou paltformu a jen to přizpůsobovali. A to co se za dva dny objevilo, by nikdo soudný zákazníkům neukázal. Respektive by po prezentaci něčeho takového skončil na dlažbě.

3 3
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
MK

Nevím o nikom kdo by to shazoval. Nicméně je zde několik otevřených......

Nejedná se jen o e-shop. Je to propojené s dalšími službami a funkcemi, z nichž některé podléhají režimu utajení. Předpokládám, že se jedná o funkce pro policii ČR. Plus v té ceně měly být započteny náklady na 4 roky provozu. Na Slovensku provoz obdobného systému vychází ročně na cca 80 mil. Kč.

Nejsem IT technik, ale předpokládám, že pokud do toho má mít přístup i Policie, tak tam také musí mít policie přístup nejen z jednoho místa, stejně jako další úřady apod.

Pracovalo na tom 60 programátorů. Kdyby náklad na jednoho programátora byl 1000 korun a to je dle mého málo, tak jedna hodina vyšla na 60 tisíc korun a vytvořili de facto obyčejný e-shop v několika jazykových mutacích s otevřeným kódem pro napojení dalších aplikací.

Nevím, mohu se mýlit, ale v tomto světle se mi ta cena 400 mil. zase nezdá tak přemrštěná.

2 2
možnosti

V částce 400 milionů je docela jednoduše i nutná "vata", protože např. nikdy nevíte, kdy nějaký génius vymyšlenkuje legislativní změnu, která promění systém fungující podle pravidel na úplnou bramboračku.

1 1
možnosti
LM

co tak převzít od Slováků jejich program nebo od Rakušanů-prověřený program a věřím že by to nebylo drahé.

1 0
možnosti

A proč si myslíte, že "převzít od Slováků" by znamenalo sebemenší úsporu ?

1 0
možnosti
KB

K26a95r84e13l 77B19o66k

29. 1. 2020 10:53

No v 50 letech by ste patřil k nadšeným svazákům.

3 9
možnosti
Foto

Něco k tématu?

0 0
možnosti
ZH

Je s tím spojeno několik problémů...

Nemůžete počítat jen odměnu programátorovi, ale také režii firmy. Můj odhad za ten víkend se pohyboval také kolem 2 milionů, ale nechal jsem víc odpočinout, než vy.

Babiš, přestože je to jeho průšvih, to dokázal otočit na svou reklamu.

Cena za dílo, tedy za web + nějaké tajné práce je ministerstvu dopravy vyčíslena na nějakých 104 milionů. Zbytek ze 400 pak padá na jiné práce. Při řádném vývoji odhaduji, že vývoj webu by mohl vyjít přibližně na 5 milionů. Pokud jsem se třeba o 3 miliony sekl, nehraje to v těch 104 milionech roli. Tedy úřad chce nějaké dílo, které je přibližně 20x větší, než ta zveřejněná část. Takže stát buďto chce nějaký super šmírovací systém, nebo tam asi lítají nějaké úplatky či jiné přísliby.

Prostý lid teď nebude chápat, proč IT firma chce za nějaký systém miliony, když se dá nabouchat za víkend. Což vidím jako největší průšvih celé akce...

3 3
možnosti
PV

Z meho pohledu nejvetsi prusvih nastal ve chvili, kdy na dodavku nebylo vypsane VR (coz je chyba ministra, resp. premiera, ze neco takoveho dopusti). Potom by se totiz teprve ukazalo, zda bylo pozadovanych 400M moc ci ne. Nikdy jsem nedodaval SW do statniho, ale u soukromniku to vzdy byl boj s konkurenci o kazdou tisicikorunu a na druhou stranu zakaznik chapal, ze to proste mit levneji, nez je nejnizsi nabidka, nebude.

4 0
možnosti
ZJ

Problém vůbec není v tom, jaký program a za kolik. ̈

Nyní si anonymně koupím nalepovací dálniční známku a nalepím. Kontrolu provádějí ti, co nás "chrání". A nikdo nemá přehled, kde jsem.

Elektronická známka umožní provozovateli průběžnou kontrolu toho, kde jsem, odkud jedu a kam. Za chvíli to může být třeba povinná instalace nepřetržitého zvukového napojení auta na centrálu. S odůvodněním že to urychlí záchranné akce.

A nakonec čipovat, jak psy.

7 0
možnosti

Máte pravdu, co mi ovšem řeknete na to, že se dnes většina lidí, která má chytrý telefon, nechá d o b r o v o l n ě šmírovat Googlem a jinými aplikacemi, které díky GPS sledují každý váš krok?

5 0
možnosti
PB

P30e61t65r 29B11r55o23ž

29. 1. 2020 10:20

Skvělá práce dobrovolníků, o tom žádná.

Ale chápu znechucení některých novinářů nad tím, že Babiš každý průšvih svých ministrů s pomocí Prchala přetaví na svůj úžasný úspěch.

14 1
možnosti
PP

P65a70v29e68l 11P96o97n39e49c

29. 1. 2020 10:16

Akci amatérů kolem eshopu také nechápu: vždyť za 400 mega mohli mít politici podobný výsledek v souladu s legislativou, bez mediálního humbuku a při troše štěstí i s rodinnou dovolenou v nějaké exotické zemi ;).

0 0
možnosti
Foto

Naše firmička se kdysi zúčastnila výběrového řízení. Nezvítězili jsme, byť naše cena byla ve srovnání s vítězem přímo nicotná. Ovšem, šéfstvo zákazníka bylo pozváno na několikadenní prohlídku závodu v Itálii.

A jak to vítězům fungovalo? ;-D Italsky. ;-€

A pro nás to nakonec byla reklama, neb další zájemce už chtěl nás.

Jiný zájemce, shlédnuv dílo, se ptal - to na tom muselo dělat nejméně 15 lidí? Nechali jsme ho při tom, byť jsme to dělali dva.

A poznali jsme, jak funguje tržní prostředí i nás. ;-D

1 0
možnosti

Něco naprogramovat není až tak složité.

Ale zdokumentovat, co to přesně dělá, ověřit, že to opravdu dělá přesně co má, že to nedělá navíc něco , co nesmí ... to je sakra drahá záležitost. A několik let to zajišťovat je ještě dražší.

Mimochodem - to víte, že celý slavný "eshop" byl děravý a utekla veškerá data trotlů, kteří tam "nakupovali"? Docela průšvih, že?

1 7
možnosti
MS

ne to nevíme.

Dodejte zdroj.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1584
  • Celková karma 39,11
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik