Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"Takzvaný sovětský blok" ;-D

2 0
možnosti

Ještě horší kabaret, bohužel ne tak veřejně sledovaný, předváděli komunisté vůči šachistům, kteří emigrovali na západ. Např. naši šachisté měli na světových turnajích zakázáno nastupovat proti velmistru Luďku Pachmanovi. Ten pak seděl sám u šachovnice se spuštěnými hodinami, velkým nápisem GENS UNA SUMUS, Jsme jedna rodina, heslo šachové federace FIDE a rozdával západním televizím rozhovory. Komunisté zuřili. Naši reprezentanti trpěli. A to se ještě po návratu museli podrobit tvrdým zpovědím u StB o tom, co Pachman v zákulisích říkal a jak se choval. Sověti s KGB ovšem proti svým reprezentantům a emigrantům postupovali ještě zákeřněji a tvrději.

1 0
možnosti

Pachmana nepamatuji, pamatuji si na jiného našeho velmistra Vlastimila Horta, který někdy v 80. letech emigroval do Německa. V této souvislosti jsem neslyšel, že by pak proti němu naši šachisté nesměli nastupovat. Stejně tak Sověti běžně nastupovali proti Viktoru Korčnému (pokud se nepletu, tak hrál dvakrát zápas o titul mistra světa proti Karpovovi).

Že se náš režim ke sportovcům - emigrantům nechoval zrovna nejlíp už v tom smyslu, že se o nich přestalo psát a mluvit, a jejich jména pak bylo možné vidět v novinách jen občas ve výčtu výsledků (když např. Navrátilová vyhrála finále nějakého turnaje), je věcí druhou.

0 0
možnosti

P50e10t76r 24L75o13r56e50n71c

14. 5. 2020 20:04

To zklamání z toho ruského zaracha u našich tehdy do poslední chvíle natrénovaných a natěšených sportovců bylo veliké. Nutili je i vyjadřovat se k tomu v televizi, ale žádný z nich nepřekročil tu míru ve "slušné společnosti" ještě pochopitelných a tolerovaných povinných tanečků před Čingischánem.

Též vzpomínám na zoufalé úvodníky Rudého Práva v r. 80, když bylo jasné, že OH v Moskvě budou mít kvůli tradiční sovětské přátelské pomoci (tentokrát Afghánistánu) docela bídné obsazení. RP tehdy psalo "Vlajky všech zemí do Moskvy pojedou..."

3 0
možnosti
Foto

A to je zajímavé, Afghánistán vadil, ale Československo nevadilo. OH v Mexiku se účastnili všichni.

0 1
možnosti

Pane Nozicko minulost nezmenime, lepe by bylo zabranit jakymkoliv bojkotum soucasnym. Zastal jste se Ciny, i kdyz prave ona upira sportovcum Tibetu a Taiwanun, aby se mohli pod svymi vlajkami mohli zucastni mezinarodnich sportovnich klani. Cina dokonce jde tak daleko, ze vyhrozuje tem kteri bojkot techto zemi nedelaji. Nejen ve sportu, Taiwanu je v soucasnosti upirano clenstvi v organizacich zdravotnich a hospodarskych.

Izrael je stejne tak diskriminovan, hlavne muslimskymi zememi. Iransky sportovec musel dokonce z vlastni zeme emigrovat, aby unikl trestnimu postihu. Mimochodem, byly to prave muslimske zeme organizovaly bojkot r. 1980 OH v Moskve, protoze jednu z nich Sovetsky Svaz prepadl a okupoval.

6 0
možnosti

Ohledně diskriminace izraelských sportovců ze strany některých zemí Blízkého východu určitě souhlasím (a i o tom jsem zde kdysi psal blog).

K tomu prvnímu: pokud je mi známo, tak Tchaiwan soutěží již delší dobu na olympijských hrách jakožto samostatný stát. Tibet samostatným státem není, takže těžko může takto na olympijských hrách či jiných sportovních kláních soutěžit - zrovna tak, jako nemůže coby samostatný stát soutěžit například Katalánsko.

0 0
možnosti

Medaile z mistrovství světa v té době pravidelně vozili ze světových šampionátů i naši sportovní střelci nebo dráhoví cyklisté, k adeptům na cenné kovy dále patřili například sportovní gymnastka Říčná, rychlostní kanoista Vrdlovec, judista Kocman i někteří další.

Zdroj: https://nozicka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=751411

...........................

Ještě bych dodal dvě věci, obě se týkají kolektivních míčových sportů:

Naši fotbalisté sice pravidelně vybojovávají účast na mistrovství Evropy, ale o hodně hůře se jim daří vybojovávat účast na mistrovství světa a na olympiádě.

A v roce 1984 jsme tam mohli jít bez kvalifikace jakožto vítězové předešlé olympiády. Mohli, ale bohužel nešli.

A navíc jsme tehdy měli prvotřídní mužskou házenou. Od té doby jsme takovou generaci neměli. Ta také mohla nějakou medaili přivézt. Mohla, ale nepřivezla.

3 0
možnosti

Na házenou jsem zapomněl, Dukla v roce 1984 vybojovala PMEZ ( proti Metaloplastika Šabac ).

1 0
možnosti
Foto

Když chcete diskusi k tématu blogu, tak zem, která povýšila doping na státní politiku, která falšuje dopingové vzorky za pomoci svých tajných služeb a která podplácí za účelem přidělení mezinárodních soutěží si bojkot zaslouží. Spokojen?

5 0
možnosti

Diskusi pod tímto blogu na určitou dobu opouštím, reagovat na neustálé trollující příspěvky Valička s Poborským je totiž zbytečná ztráta času. Později se sem nicméně vrátím a věřím tomu, že se zde najdou i takoví, kteří budou schopni a ochotni diskutovat k tématu blogu. Zatím hezký zbytek dne.

2 0
možnosti

Na LOH 1984 se světu poprvé představil v dresu USA Michael Jordan.

https://1url.cz/AzBUD

1 0
možnosti

Díky - konečně po dlouhé době příspěvek k tématu blogu...

0 0
možnosti
Foto

Pane Nožičko Vy jste se tak spravedlivě rozohnil a dokonce jste mi přesně spočítal, kolikrát jsem neotevřel diskusi. Ani já si to nepočítám. Je vidět že máte prehled;-D. A co zmínka o blogosféře? Dnes nebude? Nezanedbáváte to trochu?

3 2
možnosti

Pane Flaško, že Vy si zde na ni chcete cíleně dělat reklamu? ;-D Dnes jsem tam pravda ještě nekoukl, tak bych to asi měl napravit... ;-)

0 0
možnosti
Foto

Oficiálním důvodem ovšem bylo, že organizátoři nedokáží sportovcům zajistit bezpečnost. A nemá smysl domýšlet si něco jiného.

0 2
možnosti

to psalo Rude Pravo, pokud me pamet neklame. a byl z toho duvod zakazat sportovcum ucast na olymp v USA

5 1
možnosti
  • Počet článků 1581
  • Celková karma 39,84
  • Průměrná čtenost 3244x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik