Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J87a49n 51Š19i90k

2. 5. 2023 10:06

Problém je, že na obecné vzdělanosti národa není práce učitelů s "mnohaletou praxí" moc vidět. Mimo jiné, finanční gramotnost je naprosto zoufalá. Co je platné, když absolvent střední školy ví, kolik je 2 x 2, ale během krátké doby, jen co se osamostatní, spadne do exekuce. Podle statistik jich není zrovna málo. V článku jste vyjmenoval několik věcí s kterými máte problém. Co uvést několik věcí, které učitel s mnohaletou praxí vidí jako pokrokové a mohli by školství posunout vpřed? Hezký den

2 3
možnosti
JN

Tak máte jistě pravdu, že finanční gramotnost významné části národa je na bídné úrovni. Ovšem nemyslím si, že se to týká jenom mladé generaci a tudíž by na tomto stavu měli mít vinu jen dnešní učitelé. Když vezmete, kolik lidí i ze starší generace se často dostane do exekuce či finančních problémů kvůli tomu, že si vezmou nevýhodnou půjčku...

3 0
možnosti
JK

Ale učitelé, na rozdíl od budoucnosti svých žáků, podle svého výkonu odměňováni nejsou. Prémie nejsou nijak určující a plat se jim bez ohledu na kvalitu určuje podle počtu odsloužených let. A když žáci zjistí, že (například, nezevšeobecňovat!) mizernej postarší učitel je placený mnohem lépe, než kvalitní začínající, tak nějakou slovní konstrukci o souvislosti schopností a platu, obzvlášť když to řekne ten starší ne moc dobrý učitel, nemůžou vyhodnotit jinak, než jako lež. A jev je to v naší zemu tak rozšířený, že takové učitele potkal v životě každý, často i opakovaně.

0 4
možnosti
JN

Podívejte, pane Kubíčku, máte jistě pravdu v tom, že každý nejspíš potkal v životě učitele výborné, průměrné i ne moc dobré - stejně jako spousta lidí narazila na výborné, průměrné i ne moc dobré úředníky, lékaře, zdravotní sestry, policisty nebo třeba IT specialisty. A vyjma těch posledně jmenovaných i u všech těch zbylých profesí platí, že větší část jejich platu je dána nějakými tabulkami a významnou roli zde hraje počet let praxe.

Proto moc nerozumím tomu, proč vám tolik leží na srdci zrovna to, jak jsou placeni učitelé, přičemž ten váš argument, že si snad žáci zjišťují, jak je který učitel na jejich škole placený, mi přijde jako poněkud mimo.

5 1
možnosti
  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,00
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik