Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RC

Vylouceni JAR kvuli apartheidu... nic

Sankce proti Jugoslavii znemoznili jeji ucast na ME ve fotbale 1992.

Takze nic noveho.

2 0
možnosti
PK

Vaše argumenty beru, ale naprosto nesouhlasím. Přirovnání s našimi sportovci z před roku 1989 je navíc šílené. Za prvé. Nejet na OH do Los Angeles rozhodně nebyla volba našich sportovců. Ale to hlavni. Naše země nikoho vojensky nenapadla a naši vojáci rozhodně nevraždili civilisty, nejradši a neunášeli děti.

Rusák toto dělá a já nevidím rozumný důvod, proč by sportovci této země, měli mít možnost, vůbec vycestovat do zahraničí.

19 3
možnosti
MV

Jsou lidé, kteří slovo etika neznají. Tak to prostě je.

11 3
možnosti

Vaše přirovnání k době před rokem 1990 je hodně chucpe. Už jen z toho prostého důvodu, že všichni pamětníci vědí, jak to bylo s účastí českých sportovců na OH v Moskvě a naopak bojkotem OH o čtyři roky později. O naší účasti, či neúčasti rozhodovala sovětská "věrchuška".

16 5
možnosti
JN

Když už jsme u toho srovnávání: o neúčasti sportovců USA, NSR, Japonska apod. na OH v Moskvě si podle Vás sami dobrovolně rozhodli sportovci těchto zemí?

6 5
možnosti
Foto

J23a17n 52Š22i74k

11. 7. 2023 10:16

Sport a politika jsou spojené nádoby. Každá sportovní událost, ba každý sportovní klub a druh sportu se už neobejde bez politické podpory a zájmů a to ať už na lokální nebo státní úrovni. Politici sedí ve sportovních orgánech, v parlamentech států se rozhoduje kdo a jakou podporu obdrží. To není názor, to je fakt. Z tohoto pohledu má logiku, aby se sportovní orgány stavěly čelem a zásadově k politickým věcem. Vámi prezentovaná "neutralita", jak ji chtějí třeba Britové je směšná. To znamená, že ruský sportovec bude na nějaké mezinárodní akci bez vlajky své země, bez své hymny a dalších věcí, které jsou s prezentací jeho rodné země spojeny? Když se vžiju do kůže takového ruského sportovce, na jeho místě bych to považoval za bezzásadové a takové akce bych se účastnit nemohl. Vám by to evidentně nevadilo. To už by bylo daleko správnější, pokud je jeho postoj k válce opravdový, vzdát se ruského občanství a reprezentovat jinou zemi. Ale takových bude málo. Z pohledu zaplevelení politiky sportem: Rusové nemají na žádné mezinárodní akci co dělat. S žádným ale. Hezký den

16 4
možnosti
JN

Byť si Vašeho tentokrát slušně napsaného názoru vážím, řekl bych, že o sportu toho asi moc nevíte...

Proč si např. myslíte, že by možnost účastnit se nějaké akce aspoň jako neutrální sportovec měla být pro daného sportovce bezzásadová? Např. v článku zmiňovaná Martina Navrátilová v roce 1975 emigrovala z ČSSR a než dostala v USA občanství, tak to nějakých 5 či 6 let trvalo. Přitom v tu dobu tenis samozřejmě hrála a několikrát vyhrála i Wimbledon.

Nebo když vezmete aktuálně probíhající Tour de France: tam také cyklisté jedou v první řadě za svou stáj (která může mít třeba arabského vlastníka) a až v druhé řadě fanoušky zajímá, z které země daný závodník je.

Hezký den i Vám.

5 3
možnosti
PD

A co dlouholetý zákaz účasti jihoafrických sportovcu na mezinárodní scéně...A to ani jar nevedla proti nikomu válku?

2 0
možnosti
JN

Máte pravdu, ten zákaz trval hodně dlouho. Otázkou ovšem je, zda i tohle byl ze strany mezinárodních sportovních organizací správný krok.

Pak totiž docházelo k takovým paradoxům jako např. k tomu, že některé africké země bojkotovaly OH v Montrealu v roce 1976 kvůli zápasu novozélandských ragbistů v JAR. Přitom ragby tehdy olympijským sportem vůbec nebylo...

3 0
možnosti
MV

Kolik UA sportovců dosud zemřelo ve válce, kterou vyvolalo Rusko? Pardón, ne válce, ale speciální operaci - to vám půjde do uší spíše. Odpověď jistě znáte. Zastánci agresora, byť používají "ale", "podle mého názoru" a podobně jsou i přes slovní opatrnost stále de facto obhajovateli agresivního Ruska. U vás tedy (vzpomenu-li u vaše dřívější zastávání se dopujících ruských sportovců) nic nového. Oceňuji alespoň to, že držíte svoji lajnu za všech okolností.

13 8
možnosti
JN

Já jsem nikdy o agresi Ruska na Ukrajině nepsal jakožto o "speciální operaci", takže nevím, proč se mi po "valičkovsku" snažíte vsouvat něco, co jsem nikdy neřekl ani nenapsal.

Jinak to, že ve zmiňované válce již zemřeli i někteří ukrajinští sportovci, je samozřejmě pravda a je třeba to odsoudit. Na druhé straně ovšem mi přijde přehnané, když někteří lidé píší v internetových diskusích v duchu, že ukrajinští sportovci nyní kvůli válce nemají možnost trénovat apod. Pokud by to byla pravda, tak by např. Ukrajina těžko byla na nedávných Evropských hrách třetí nejúspěšnější zemí, ukrajinští fotbalisté do 21 let by se neprobojovali do semifinále MS, Svitolinová by dnes nehrála semifinále Wimbledonu apod.

6 5
možnosti
Foto

Rusko je třeba izolovat.

A to platí i pro sport

16 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 0
možnosti
HH

Já jsem za zákaz staru všech sportovců, jejichž stát provádí kdekoli ve světě vojenské akce bez mandátu OSN. Prostě, padni komu padni.

7 1
možnosti
LP

tady s touhle filozofií neuspějete. Zatím v novodobé historii existuje pouze jeden stát, který týrá jiné. Tím jediným státem je russko. Pokud se válečného konfliktu účastní jiné státy, vždycky jde jen o dobrou, spravedlivou a správnou věc, kde si tyran za to může sám.

7 0
možnosti

J51a85k14u40b 62Š57o46l56c

11. 7. 2023 9:28

Téma je to opravdu složité. Na jedné straně si vezměme bojkot OH 1980. Pomohl něčemu? Asi ne a poškodil nevinné sportovce. Na druhou stranu mi účast ruských sportovců vadí a z rusko-běloruské finále grandslamů mě opravdu nezajímají. Já souhlasím s Haškem, sám jsem k tomuto řešení došel, když jsem o problému přemýšlel. Možnost požádat o azyl je rozumné řešení. Srovnávat to se situací sportovců z ČSSR v 80. letech není přesné. ČSSR nevedlo proti nikomu genocidní válku.

7 0
možnosti
MH

Politika je se sportem provázaná, samotní Rusi to dokazují nejvíce. Kdyby všechny sportovní svazy důsledně dodržely sankce na sportovce, to by byl aspoň tlak na vedení Ruska. Ale k tomu bohužel nikdy nedojde, vždy se najde někdo, kdo bude tvrdit, že oni za to nemohou a podobně. Přitom z Ruska chodí zprávy jenom takové, že ruští občané mají k válce kladný postoj. A bylo by hodně naivní si myslet, že zrovna u sportovců to bude jiné.

18 0
možnosti
Foto

Ono nejde jenom o postoj rusáků k válce na Ukrajině. Pan Nožička obhajoval i ruské dopující sportovce. Asi jsou mu milejší rusáci, než nejlepší brankář české a možná světové historie a olympijský hrdina z Nagana.

12 10
možnosti