Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

JV

Zajímavé je, že jsem dlouhatánské roky četl, jak učitelé chybí, jak jejich věk nebezpečně stoupá, že nebude mít kdo učit a najednou jich je nadbytek. To jsou věci. Kde se ty tisíce učitelů najednou vzaly? Není dnes brán za učitele kdekterý asistent?

8 0
možnosti
RK

Chybí kvalitní učitelé stále, Za to máme tisíce nových asistentů pedagoga.

5 0
možnosti
Foto

Když si člověk uvědomí, co za lidi také učí, nebo učilo, tak kvalitní školství je opravdu problém.

10 3
možnosti
JN

Tak ti, co učili vás, zjevně dobrou práci neodvedli. Pochybuji ovšem, že by tito učitelé ještě v současné době působili ve školství.

10 9
možnosti
Foto

J35a39n 89Š97i40k

9. 10. 2023 21:01

Jak níže píše pan Caha. Náš stát nemá na velkolepé financování školství prostředky a nesplní je ani tato vláda, ani žádná další, která přijde po ní, byť by byla sebeskvělejší. Pokud tedy v ČR nenarazí někdo na vydatné ropné pole a nestane se z nás druhá Saudská Arábie. Samozřejmě, že kvalitní školství potřebujeme, ale to se neobejde bez většího přímého zapojení soukromého sektoru. To je v současné době tragické, přes částečná zlepšení. Týká se to i samospráv, které musí taky jako zřizovatelé přidat. Dokud se bude zpívat tradiční česká písnička, totiž "Ó státe zařiď, dej nám milostivě peníze, protože ty je máš a bez tebe se neobejdeme a snad i umřeme", nic se nezmění. Stát je tu od toho aby určoval pravidla a hranice, platil učitele jako státní zaměstnance a vytvářel podmínky soukromému sektoru a zřizovatelům, aby se mohly více činit. Tohle sice MŠ dělá, ale špatně a to už leta letoucí. Hezký den

9 3
možnosti
MP

Náš stát má (umí si opatřit) finance na jiné věci, proč by neměl mít na něco smysluplného? Hezký den.

9 2
možnosti
PJ

Učitelů je podle ministerstva financí 194.125, o 7300 víc než loni. Nepedagogických pracovníků ve školství zaměstnává stát 77.053

To mi na 10 mil. populaci připadá více než dost a o kvalitě ani nemluvím.

9 0
možnosti
JN

Když už jste si dal práci se zjištěním těchto údajů, tak by bylo v rámci objektivity dobré uvést například i tohle:

„V uplynulém školním roce navštěvoval základní školy v Česku nejvyšší počet žáků za posledních 17 let. V září 2021 jich bylo v základních školách zapsaných téměř 965 tisíc, což je o 21,4 % více než před deseti lety,“

https://www.czso.cz/csu/czso/na-zakladnich-skolach-studoval-rekordni-pocet-zak

Případně:

"Celkový počet žáků a studentů základních a středních škol v Česku by se měl oproti loňsku zvýšit. Důvodem je předpokládaný nárůst počtu středoškoláků. Ve školním roce 2023/2024 by mělo SŠ navštěvovat 488 100 mladých lidí, odhaduje ministerstvo školství (MŠMT). To je o zhruba 25 tisíc studentů více než v předchozím školním roce."

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-pocet-skolaku-oproti-lonsku-zrejme-vzroste-40441838

Tedy pokud se navyšuje počet žáků, tak je logické, že se navyšuje i počet učitelů.

5 1
možnosti
RC

Ma nase zeme finance na to, aby mela dest zaku na ucitele? Nema. Ostatne idelani pomer by byl 1:1, to by dosahla individualizace nirvanu.

BTW, tohle deleni se rozbujelo vyrazne po zmene financovani, kde se nefinancuje podle poctu zaku, ale podle oducenych hodin...

Takze na stredni skole budeme ucit par decek ve tride a na vysoke skole pak budou koukat jako puci na prednasku, kde jich bude 100.

7 2
možnosti
JN

Co se občas bavím s některými vysokoškoláky, tak málokdo z nich mluví o tom, že by jich na přednášku chodilo 100 a víc. A jakožto bývalý učitel mi doufám nechcete tvrdit, že cizí jazyk či informatika se dá plnohodnotně odučit pro skupinu, kde bude 20 či více žáků (což mnohé školy do doby, než byl ten Vámi kritizovaný způsob financování zaveden, byly nuceny dělat).

1 1
možnosti
  • Počet článků 1588
  • Celková karma 39,56
  • Průměrná čtenost 3229x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik